10. redovna skupština

24.10.2023

Lovran, 24.10.2023.

U lovranskom Hotelu Excelsior započela je s radom 10. redovna skupština. U svečanom, uvodnom dijelu, otvaranja skupa  učenici Osnovne škole Milana Brozovića iz Kastva za sudionice i sudionike, predvođeni svojom učiteljicom Majom Ševerdijom, izveli su prigodni program.

Skupština je započela prikazivanjem video priloga „od Splita do Lovrana“ kojim su popraćene najvažnije aktivnosti Sindikata u proteklom mandatnom razdoblju.

Sudionicima i sudionicima uvodno su se obratili Zlatko Komadina kao župan Primorsko-goranske županije, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Mladen Novosel, počasni predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić i Dražen Opalić, ravnatelj Uprave za rad u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.  Pročitana su i pisma predsjednice Sindikata zaposlenika u socijalnoj skrbi Jadranke Dimić i ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa.

Pri kraju skupštinskog uvodnog dijela Gordana Kovač Bluha i Slaven Jurić pročitali su Deklaraciju o položaju odgoja i obrazovanja i  statusu radnika koji rade u školama. Nakon provedenog izjašnjavanja, tekst Deklaracije jednoglasno je usvojen.

U radnom dijelu Skupštine usvojene su statutarne promjene kojima je dosadašnji naziv organizacije Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu-Preporod zamijenjen nazivom Školski sindikat Preporod, te je preciznije uređeno pitanje sankcioniranja ponašanja pojedinaca i članova koji se ne pridržavaju Statuta i opstruiraju rad.

Podnesena su i dva izvještaja. Prvo se Željko Stipić osvrnuo na najvažnije aktivnosti koje je sindikat provodio u mandatnom razdoblju, a o financijskom poslovanju sindikata izvijestila je predsjednica Nadzornog odbora  Mladenka Bilobrk. Oba su izvještaja jednoglasno usvojena.

Na kraju prvog skupštinskog dana provedeno je izjašnjavanje povjerenica i povjerenika o prihvaćanju Dodatka III. Temeljnog kolektivnog ugovora. 265 sudionica i sudionika pristupilo je  izjašnjavanju,  220 ili 83,02% je bilo protiv dok je za bilo 45 ili 16,98%.