Vlada: Ništa od 13. plaće i povećanja osnovice!

11.01.2022

Izvještaj sa 6. sastanka pregovaračkih odbora

11.01.2022.

Ni sudjelovanje trojice ministara (Ivan Malenica, Josip Aladrović i Zdravko Marić), niti uvodno izlaganje ministra financija Marića nisu upućivali na nepovoljan učinak šestog sastanka Pregovaračkog odbora Vlade i Pregovaračkog odbora sindikata javnih službi koji je održan 11. siječnja u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Sastanak su vodili Renata Čulinović Čajić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata i ministar Josip Aladrović.

Dolaskom na pregovarački  sastanak nekolicine ministara udovoljeno je zahtjevima sindikata s prethodnih sastanaka. Nažalost, broj ministara na sastanku ne da nije utjecao na kvalitetu Vladine ponude, nego su spomenuti ministri predstavnicima sindikata iznijeli neodgovarajuću ponudu. Ministar je Marić, govoreći opširno o stanju državnih financija i očekivanjima u 2022. godini, svoje  izlaganje završio  osvrtom na inflaciju koja je prošle godine ozbiljnije zaživjela, a koja će se nastaviti i u ovoj godini.  Kako svaka, a osobito ozbiljnija stopa inflacije, ide u prilog strani koja zahtijeva povećanje osnovice i porast vrijednosti pojedinih materijalnih prava, Marićevo se izlaganje moglo shvatiti kao ohrabrujuću najavu prijedloga Vlade.

Kako ne bismo dalje odlagali  iznošenje ponude Vlade, idemo ju predstaviti odmah na početku izvještaja. Vlada je spremna pregovarati samo o korekciji dvaju materijalnih prava: sistematskih pregleda i naknade za prijevoz. Vlada odbija zahtjev za isplatom 13. plaće i Vlada ne želi da rezultat pregovora bude povećanje postojeće osnovice za izračun plaće.

I dok se prvo i drugo, a možda i treće moglo očekivati, sveopće je zgražanje i negodovanje izazvao Vladin stav da ne dođe do povećanja osnovice plaće. Nisu pomogla ni uvjeravanja Vilima Ribića iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog školstva da rješenja iz TKU-a trebaju zaustaviti iseljavanje iz Hrvatske, da Vlada treba nastaviti  s provođenjem rješenja koja dovode do porasta cijene rada, da je 13. plaća institut koji može probuditi optimizam.

Odgovarajući Ribiću, Marić je, s jedne strane pokazao razumijevanje za važnost zadržavanja kvalificirane radne snage u Hrvatskoj, dok je  s druge strane isticao da „kako se seli kapital tako se seli i rad“, odnosno da nema tog rješenja koje može trenutačno proizvesti pozitivne demografske učinke.  Iz bučne i na trenutak polemične  rasprave istaknimo tek neka izlaganja. Željko Stipić iz Sindikata Preporod Vladinu ponudu vidi kao smanjenje dosegnute cijene rada u javnom sektoru i smanjenje vrijednosti postojećih materijalnih prava. Stipić smatra da će članstvo biti nezadovoljno prijedlogom Vlade, te da, umjesto neophodnog optimizma, Vlada širi pesimizam i beznađe među radnicima u javnom sektoru. Kako bi opisao reakciju članstva i radnika Stipić je parafrazirao satiričnu izjavu: „- Kad će biti bolje? – Već je bilo!“ Više se sudionica i sudionika sastanka javilo za riječ nakon izjave Stipe Mamića, državnog tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja,  kako Vladin prijedlog ne treba iščitati kao trajno odustajanje od povećanja osnovice, nego bi se o porastu osnovice sa sindikatima pregovaralo nakon što se potpiše TKU. Sanja Šprem, iz Sindikata hrvatskih učitelja, odbacuje Mamićevo  obrazloženje i izražava nadu da Vladina ponuda o osnovici nije konačna. Renata Čulinović-Čajić  zahtijeva da Vladina strana pred sindikate izađe s ponudom koja će uvažiti rast inflacije i troškova života. Vilim Ribić povezuje nastavak odlaska iz Hrvatske najboljih kadrova ukoliko se ne izađe ususret sindikalnim zahtjevima.  Matija Kroflin, iz Sindikata znanosti i visokog školstva,  upozorava da će rast plaća u privredi, uz istovremeno zadržavanje plaća u javnom sektoru na postojećoj razini, dovesti do odljeva kadrova iz javnih službi u gospodarstvo. Sanja Šprem otklanja mogućnost da potpisivanja TKU-a bude bez povećanja osnovice plaće. Iz završnih izlaganja nekolicine onih koji su se sa sindikalne strane javili za riječ izdvajamo: Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi ponovno ističe zahtjev o isplati toplog obroka u iznosu od 416 kn mjesečno.  Jadranka Dimić, iz Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi izražava nadu da Vladina ponuda nije konačna te da se njome, ukoliko bi Vlada ostala pri svome, sindikate usmjerava prema pripremanju pritiska. Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, neprihvatljivim smatra da nijedno materijalno pravo, uključujući čak ni povećanje dara za djecu s 600 na 700 kuna neće rasti u narednih godinu dana. Na kraju sastanka, a nakon negativnih reakcija na ponudu Vlade, ministri Aladrović i Marić pokušali su relativizirati posljednji svoj prijedlog o pregovorima o osnovici nakon potpisivanja TKU-a. Obojica su isticali da će Vlada, ukoliko dođe do promjene makroekonomskih pokazatelja, pokrenuti pregovore o povećanju osnovice za izračun plaće ili oko povećanja vrijednosti pojedinih materijalnih prava. Idući bi se sastanak trebao održati za 2 tjedna, odnosno  25. siječnja.