Ukloniti  nejasnoće u pogledu promjena u strukovnim školama i započeti pregovore o srednjoškolskom kolektivnom ugovoru u naredna 3 tjedna!

03.02.2023

03.02.2023.

Danas je, 3. veljače 2023.,  u Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan sastanak predstavnika prosvjetne vlasti i  predstavnika reprezentativnih srednjoškolskih sindikata. Prosvjetnu su vlast predstavljali ministar Radovan Fuchs, državna tajnica Iva Ivanković, ravnatelj Momir Karin i savjetnik Božo PavičinNada Lovrić i Jere Bilan predstavljali su Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, a Željko Stipić Sindikat Preporod. Prvo Željko Stipić, a potom i Nada Lovrić upoznali su predstavnike Ministarstva s problematikom promjena koje se pripremaju u Agenciji za strukovno obrazovanje.  Predstavnici dvaju sindikata 17. siječnja o ovim su promjenama razgovarali s ravnateljem Agencije Milom Živčićem i pomoćnicom Vesnom Anđelić.  Sindikati su željeli iz prve ruke upoznati što se sve, posebice u satnici općeobrazovnih predmeta, namjerava mijenjati, i kada se s promjenama kreće.

 – Nas brine kako će se pomiriti proklamirana promjena postojećeg odnosa općeobrazovnih i strukovnih predmeta i povećanje broja sati Hrvatskog jezika, Matematike i stranog jezika? Jesu li pouzdane informacije o mogućnosti  ozbiljnog smanjenja broja sati Povijesti. Sindikate jako zanima je li to točno i kojim još općeobrazovnim predmetima prijeti smanjenje satnice ili ih se namjerava ukinuti? Imaju li ove promjene podršku Ministarstva? – neka su od pitanja koja je postavio predstavnik Preporoda.

– Nakon što je naglasila važnost strukovnog obrazovanja, predstavnica Nezavisnog sindikata posebno je apostrofirala problem smanjenja satnice koji za izravnu posljedicu ima nastanak tehnoloških viškova. U vezi s ovim nameće se i potreba izrade jedinstvenog Pravilnika kojim bi se na razini države uspostavili obvezujući kriteriji. Ovo je potrebno uraditi kako bi se onemogućile različite zlouporabe kojih itekako ima u školama. Vezano uz pojačavanje satnica općeobrazovnih predmeta koji se polažu na državnoj maturi, možda bi rješenje bilo da se iz ovih predmeta, kroz npr. institut fakultativne nastave, poveća broj sati samo učenicima koji namjeravaju nastaviti školovanje – čulo se, među ostalim, od predstavnice Nezavisnog sindikata.

Ministar Fuchs je, odgovarajući predstavnicima sindikata, istaknuo kako je prosvjetnoj vlasti važno da se poveća broj učenika u gimnazijskim programima barem s 30 na 35-posto, da se školovanje učenika u strukovnim školama što više približi svijetu i tržištu rada i da se smanji „drop out“, tj. broj onih koji, nakon prve ili druge godine, odustaju od studija. Ministar je istaknuo kako će provođenje ovih promjena, napose zbog uvođenja modularne nastave, zahtijevati vrijeme, da se neće brzati prije nego budu poznate sve posljedice, uključujući i utjecaj promjena na radno-pravni status nastavnika pojedinih predmeta. Također, ministar je potvrdno odgovorio na prijedlog predstavnika sindikata da se redovito  informira predstavnike sindikata kako bi oni mogli pravovremeno informirati članstvo o sadržaju promjena.

Pri kraju sastanka predstavnik Preporoda je zatražio i izravan odgovor predstavnika prosvjetne vlasti na pitanje kada će se krenuti s pregovorima za novi srednjoškolski kolektivni ugovor. Sindikatima je jako važno da znaju na čemu su u pogledu promjena u strukovnim školama jer se s njima namjerava krenuti za vrijeme trajanja novog granskog kolektivnog ugovora.

Nakon što je  ministar Fuchs kašnjenje s pregovorima pojasnio kadrovskim poteškoćama, predstavnicima sindikata odgovoreno je  da će se s pregovorima krenuti naskoro, tj. u naredna tri tjedna.