UČITELJI KOJI RADE S DJECOM S TEŠKOĆAMA: Smanjili su nam plaće, idemo na veliki prosvjed!

21.06.2018

Piše: Marijana Cvrtila, Slobodna Dalmacija, 20.06.2018.

Ministrica Divjak nije govorila istinu kada je rekla da se plaće nakon potpisivanja GKU. nikome neće smanjivati

Umjesto da budu dostojno nagrađeni za svoj rad, učitelji, psiholozi, pedagozi, defektolozi i ostali stručni suradnici koji rade s djecom s teškoćama u posebnim ustanovama ostali su nemalo neugodno iznenadeni kada su ovih dana otvorili platne vrećice za svibanj.

Naime, kako upozorava Željko Stipić, predsjednik školskog sindikata Preporod, prema novome Granskom kolek-tivnom ugovoru za osnovne škole, potpisanome sredinom svibnja između Ministarstva znanosti i obrazovanja te ve-ćinskog Sindikata hrvatskih učitelja, učitelji i stručni suradnici tih ustanova više neće dobivati 12 posto dodatka na plaću koji se obračunavao na ukupnu količinu 40-satnog tjednog radnog vremena. Umjesto toga, učitelji će primati dodatak između deset i 17 posto, a stručni suradnici (pedagozi, psiholozi, defekto-lozi, logopedi i drugi) od deset posto, ali ne na ukupan tjedni rad, nego samo na sate redovite i/ili izborne nastave, odnosno neposredan odgojno-obrazovni rad, koji iznosi od 22 sata za učitelje do 30 sati za stručne suradnike. Ukratko, zbog toga su plaće svima njima u prosjeku smanjene za oko pet posto, ili 300 kuna, u odnosu na dosadašnje. Iako nema točnih podataka o broju oštećenih djelatnika, pro-cjene su, kaže Željko Stipić, da su plaće smanjene za njih više od tisuću.
Od 200 do 600 kuna manje

suvag-e1479301605114

– Izmjene GKU-a dovele su do toga da smo nakon primanja platne liste ostali u šoku i nevjerici. Ne samo da su plaće smanjene, nego se sada različito vrednuje rad pojedinih zaposlenika koji su dosad imali isti iznos dodatka. Plaće su u našoj ustanovi smanjene između 200 i 600 kuna – kazala je Tanja Biloglav, logopetkinja iz Centra za autizam Zagreb. Tanja Dejanović-Šagadin, psihologinja iz Centra za odgoj i obrazovanje “Goljak” iz Zagreba, objasnila je kako učitelji tih ustanova mogu raditi u ukupno tri vrste programa – od redovnog prilagođenog programa, primjerice, za djecu s ADHD-om, preko posebnog programa za djecu s nešto lakšim teškoćama do posebnog programa za djecu s umjerenim ili težim poteškoćama do 21. godine života. Novi GKU različito će vrednovati njihov rad (redovni pro-gram stimulirat će s deset po-sto dodatka, a posebni sa 17 posto), a na sve to dodatno su šikanirani stručni suradnici koji su svi “pali” na deset posto dodatka. Dodatno, diskriminacija se očituje i između zaposlenika koji rade u po-sebnim i redovitim školskim ustanovama jer, na primjer, učitelj u redovitoj školi koji prilagođeno radi s djetetom s ADHD-om dobiva sedam po-sto dodatka po svakom djete-tu (može ih imati maksimalno tri).

VELIKI BROJ OŠTEĆENIH

Željko Stipić kaže kako je posebnih ustanova, u koje se ubrajaju i, primjerice, splitski Centar za odgoj i obrazovanje “juraj Bonači” te Centar za autizam, u Hrvatskoj ukupno 40-ak. Oko pola njih je u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja, a za ostale su mjerodavni Ministarstvo zdravstva te Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijainu politiku.

– Došlo je do diskriminacije kako između učitelja, ovisno o programu u kojemu rade, tako i svih stručnih suradnika u posebnim ustanovama. To su sve ljudi koji rade u posebnim uvjetima, s posebnom djecom koja u redovitom sustavu ško-lovanja ne mogu funkcionirati i za svakoga od njih moramo se posebno pripremati. Već se sada na natječaje javlja malo ljudi, a smanjenjem plaća dodatno čemo ih destimulirati – upozorava Dejanović-Šagadin.

– Ministrica Divjak nije govorila istinu kada je rekla da se plaće nakon potpisivanja GKU-a nikome neće smanjivati – kritizira Stipić.

On je obavijestio kako će se u posebnim ustanovama od 19. do 27. lipnja potpisivati peticija kojom će zaposlenici zatražiti od ministrice vraćanje u GKU isplate dodatka prema prijašnjem modelu. Istodobno, kreću pripreme za veliki prosvjed ispred Mi-nistarstva znanosti i obrazovanja u Zagrebu koji bi se pod nazivom “Svi smo mi posebni” trebao održati 28. lipnja. Bit će to prvi prosvjed zaposlenika tih ustanova, a ne bude li zahtjev prihvaćen, iz Preporoda najavljuju kako će se od jeseni za poboljšanje svog položaja ovi zaposlenici nastaviti boriti “svim dopuštenim sredstvima”. •

“NITKO NIJE USKRAĆEN”

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja ministrice Blaženke Divjak odgovorili su nam kako je o Granskom kolektivnom ugovoru proveden referendum na kojemu se više od 80 posto članova Sindikata hrvatskih učitelja, sindikata potpisnika ugovora, izjasnito za njegovo potpisivanje.
Cilj kolektivnog ugovora je da se dodatak na plaću isplaćuje za rad s učenicima u otežanim uvjetima, a ne ukupan tjedni rad koji uključuje i druge obveze koje nisu vezane isključivo uz rad s učenicima. Svaki učitelj ima pravo na dodatak na plaću za rad s učenicima s teškoćama u razvoju — poručuju iz MZO-a.