Teške optužbe na račun Tinke Zemunik: Već 19 godina u komisijama za tehnološke viškove zbrinjava svoje članstvo

17.09.2016

Piše Marijana Cvrtila

Izvorni link: Slobodna Dalmacija

Dok većinski učiteljski sindikat, Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) Sanje Šprem, priprema u petak (danas) mirni prosvjed ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta zbog problema u zbrinjavanju tehnoloških viškova po školama, zakuhalo je i među samim školskim sindikatima.

Šprem nam je potvrdila da je razlog njihova prosvjeda, prije svega, samovolja ravnatelja škola koji ne priznaju odluke povjerenstava za zbrinjavanje tehnoloških viškova, a najčešće izlike za to su od “čuvam mjesto za nekoga od gradonačelnika ili župana”, do “učiteljica je imala plave oči, a ne zelene”.

Međutim, iz manjinskog školskog sindikata Preporod stižu optužbe da to i nije puna istina. Čelnik Željko Stipić smatra, naime, da uzrok prosvjedu treba tražiti u odgovoru dviju političkih stranaka, HDZ-a i Mosta, na Preporodov predizborni upitnik u kojem su se sa zadrškom izjasnili o radu povjerenstava za zbrinjavanje tehnoloških viškova te pozvali da ih treba ukinuti ili “staviti pod nadzor”.

– Zbog toga su u SHU-u odlučili okrenuti pilu naopako i svojevrsnim lovom na vještice skrenuti pozornost sa suštine problema, kaže Stipić.

Naime, u tim četveročlanim komisijama koje djeluju na županijskim razinama, prema Kolektivnom ugovoru, sjede po dva predstavnika većinskog SHU-a te dva predstavnika ureda državne uprave. U Preporodu su godinama nezadovoljni radom tih komisija jer smatraju da SHU donosi odluke o zbrinjavanju viškova na štetu članova Preporoda, a pogotovo su se, tvrdi vrlo ozbiljno Stipić, zloporabe događale i još se događaju u Dalmaciji. Preporod i njihovi članovi, ali i nastavnici koji su nam se obratili osobito su nezadovoljni radom Tinke Zemunik, splitske šefice SHU-a, koja je već 19 godina članica povjerenstva u sve četiri dalmatinske županije.

– Ona godinama vedri i oblači na našem području. Ne mogu reći da nema zloporaba od strane ravnatelja, ali nepošteno je svaljivati sve probleme na jednu stranu. Znam pouzdano da su s Tinkom probleme imali i neki članovi povjerenstava iz ureda državne uprave. Kada sam, kao promatrač, htio nazočiti radu povjerenstva, ona je rekla da “dok je on tu, sastanka neće biti”, ispričao nam je Sebastijan Troskot, nastavnik povijesti iz OŠ “Bijaći” u Kaštel-Novom i voditelj Preporoda u Splitu.
Iznio je nekoliko slučajeva u kojima je povjerenstvo, pod jakim utjecajem Tinke Zemunik, donosilo sporne odluke.

– Učiteljici razredne nastave koja uopće nije bila tehnološki višak, nego nezaposlena, povjerenstvo je dalo rješenje da se može zaposliti u jednoj školi Oni su sebi uzeli ovlasti Zavoda za zapošljavanje, iako se trebaju baviti samo viškovima u školama, a ne nezaposlenima! Ali, ne prolaze dobro ni članovi njezina sindikata koji su manje bitni – imamo takvog kolegu iz SHU-a koji godinama kao tehnološki višak nigdje nije bio raspoređen, kaže Troskot.

Stipić tvrdi da su Zemunik i članovi povjerenstva znali tražiti od onih kojima bi pomogli, a članovi su Preporoda, da prijeđu u njezin sindikat ili osnuju podružnicu.

Splitski učitelj glazbe s kojim smo razgovarali (podaci poznati redakciji), također član Preporoda, ispričao je kako je kao tehnološki višak “izvisio” jer je prednost u zapošljavanju povjerenstvo dalo njegovom kolegi, također tehnološkom višku, ali i sindikalnom povjereniku SHU-a. Što je najbolje, taj je kolega – sam sebi potpisao dokument kojim je proglašen tehnološkim viškom, budući da takvu obavijest prema državnim uredima šalju ravnatelji škola, uz supotpis sindikalnog povjerenika.
Srećom, naš sugovornik na koncu ipak nije ostao bez posla u svojoj staroj školi, jer je u međuvremenu oformljen još jedan razred, pa je mogao popuniti satnicu.

– Sve su to preteške optužbe i oni koji ih iznose trebaju znati da za to mogu snositi posljedice. Mi smo na zlu glasu jer radimo po zakonu i šaljemo u škole prosvjetnu inspekciju, odlučno odbija sve optužbe Tinka Zemunik.

Kaže da odluke ne donosi sama jer svako povjerenstvo broji četvero članova, a sve odluke donose na temelju dokumenata koje pošalju ravnatelji škola. Ističe i i da ne gleda tko je iz kojeg sindikata.

– O kome to govore, koji učitelji i učiteljice? Neka kažu imena! Za učitelja glazbe znam točno o kome je riječ. Za njega je prosvjetna inspekcija utvrdila da uopće nije bio tehnološki višak, a osoba koja je primljena u školu u koju su obojica poslana i tamo se zaposlila imala je jedan bod više od njega. Što se tiče Troskota, on uopće nema legitimitet nazočiti sjednicama povjerenstva. Svima smetam jer puno znam i blokiram takve kao što je Troskot. Neka bolje privoli ravnateljicu svoje škole da poštuje Kolektivni ugovor, poručuje Tinka Zemunik, uz žaljenje što se Preporod nije priključio prosvjedu protiv samovolje ravnatelja.

Kadija te tuži…
Troskot upozorava da je apsurd i to što je Zemunik, osim što je članica županijskih povjerenstava, bila i članicom državnog povjerenstva za zbrinjavanje tehnoloških viškova, kojega čine po dva predstavnika SHU-a te dvoje članova iz ministarstva. To je svojevrsno drugostupanjsko tijelo koje odlučuje o žalbama, pa ispada da je Zemunik bila u poziciji “kadija te tuži, kadija te sudi”, kaže Troskot.
To odbacuje Tinkina šefica Šprem, kazavši da Zemunik jest bila članica državnog povjerenstva, ali samo dva mjeseca 2014.
Samovolja ravnatelja
Sanja Šprem izvijestila je kako će njezin Sindikat hrvatskih učitelja danas (petak) prosvjedovati ispred Ministarstva obrazovanja tehničkog ministra Predraga Šustara zbog toga što se godinama ne rješava pitanje samovolje ravnatelja u zbrinjavanju tehnoloških viškova. Prema podacima SHU-a, kojima nedostaju oni za četiri županije (među kojima i za Dubrovačko-neretvansku), u školama u Hrvatskoj je u 2016. godini 457 nastavnika i učitelja bilo tehonološki višak. U Dalmaciji je najgore u Zadarskoj županiji, u kojoj je 41 prosvjetar proglašen tehnološkim viškom, u Splitsko-dalmatinskoj njih 27, a Šibensko-kninskoj osam.
– Kada na temelju odluke povjerenstva državni uredi pošalju u školu osobu koja je tehnološki višak, ravnatelji je doslovno odbiju zaposliti s isprikama da čuvaju mjesto za određenu osobu povezanu s nekim političarom. Uredi državne uprave svim tim ravnateljima šalju provjetnu inspekciju, ali inspekcija odgovara kako oni nisu nadležni za provedbu kolektivnih ugovora! To je nevjerojatno i veliki propust u zakonu koji nije jasno propisao koji su opravdani razlozi za odbijanje odluka povjerenstava, iznosi Šprem.