Stipić podnio ostavku, o svemu će se izjašnjavati u školama

16.03.2024

16.03.2024. Srednja.hr

Željko Stipić, dugogodišnji čelnik Sindikata Preporod, ponudio je ostavku na mjesto predsjednika sindikata. To ne znači i da odlazi s te pozicije – idući tjedan o (ne)povjerenju kroz glasat će nešto manje od 11 tisuća članova tog sindikata. Izjašnjavanje će se provoditi kroz dva dana.

– Osjećam se kao nogometni trener koji je dobio priliku posložiti ekipu, koji je pripremio taktiku, čiji su igrači solidno odigrali, pa čak ni protivnik nije nešto jako briljirao, publika je bila naš 12. igrač, a naposljetku nismo dobili utakmicu. I to na neki način pojašnjava cijelu ovu situaciju dosta zorno, tom je rečenicom Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod, započeo konferenciju za medije u petak.

Članovi Preporoda idući tjedan glasaju o (ne)povjerenju Stipiću

Ovaj Sindikat organizator je dvaju prosvjeda u Zagrebu i velike peticije kojom se pozivalo na povećanje koeficijenata u školstvu, no njihovim zahtjevima vladajući nisu u potpunosti udovoljili. Zbog svega će idući tjedan kroz dva dana Preporod provoditi izjašnjavanje članova o povjerenju Željku Stipiću, koji je u petak ponudio ostavku.

– Pozivam članove, povjerenice i povjerenike da ozbiljno shvate ovaj posao, da ga naprave onako kako treba, da tu nikakvih repova ne bi ostalo iza nas, rekao je Stipić.

Na konferenciji je, među ostalim, naveo da je protekla dva mjeseca trebalo donositi odluke naprečac te da ponekad nije bilo dovoljno vremena za određene procedure, poput konzultacija članstva oko nekih odluka.

– Kada vodite jednu organizaciju, odgovornost je na vama. Tu je sigurno bilo i dobrih i možda manje dobrih odluka, a ja bih samo možda apostrofirao njih nekoliko koje je trebalo donijeti. Jedna je bila vrlo važna, a odnosila se na to kako ćemo se očitovati na prijedlog uredbe o koeficijentima. Mi smo odabrali rješenje kojemu se nije priklonio niti jedan sindikat, a to je da smo čvrsto inzistirali na tome da se dobiju kriteriji da vidimo temeljem čega su ti koeficijenti predloženi takvi kakvi jesu. Nismo uspjeli. Je li razlog taj što zapravo tih kriterija nije ni bilo ili nešto drugo, vrijeme će pokazati, kazao je Stipić.

Mnogi članovi podržali su drugi prosvjed, ali na njega nisu došli

Ističe i da neki članovi Preporoda nisu shvaćali zašto se ne izlazi s konkretnim prijedlogom koeficijenta. Nisu se, kaže, željeli uplesti ‘u tu priču u koju su se upleli drugi sindikati’, pa ocjenjuje da je tu bilo nerazumijevanja od strane Preporodovih članova. Dio članova, otkrio je Stipić, nije shvaćao niti zašto je Preporod u slučaju ove akcije ušao u partnerstvo s Nezavisnim sindikatom znanosti i visokog obrazovanja, budući da su on i bivši glavni tajnik Vilim Ribić u nekim ranijim javnim istupima pokazivali nepomirljive razlike.

– Kad govorimo o samostalnom prosvjedu koji smo organizirali 2. ožujka, tu odluku bilo je najteže donijeti. Kad sad pokušam rezimirati što je presudilo da se ide u pravcu ovakve odluke, moram reći da su to bila dva bitna momenta. Jedan je bio donošenje odluke o samostalnom izlasku na prosvjed. Naravno da je to izgledalo fantastično, to je bilo nešto najljepše što je ovaj sindikat uopće uspio napraviti otkako stoji i mislim da na to moramo biti ponosni. Ali odluka o tome da se ide na prosvjed nije donesena lagano, najviše tijelo sindikata se podijelilo, odluka je donesena većinom najvišeg tijela sindikata 18:4 i to izgleda glatko, ali nije išlo glatko, naveo je Stipić i dodao da prema tome očito i dio ljudi na najvišim pozicijama u Preporodu nije shvaćao zašto je to važno napraviti.

Drugi važan trenutak bilo je izjašnjavanje članstva o drugom prosvjedu. Iako je preko 90 posto članova reklo da podržava, na drugo pitanje hoće li doći na prosvjed svega se 30 posto članova izjasnilo da hoće.

– To je vrlo ozbiljno. Vi imate organizaciju u kojoj svega 30 posto iskazuje spremnost da sudjeluje u vrlo važnoj sindikalnoj akciji, rekao je Stipić.

Sama ostavka jest šokantna’

Podsjetio je i da je više puta govorio da će se akcije stopirati kada se raspusti Sabor i onog trenutka kada krene predizborna kampanja.

– Sama ostavka jest šokantna, međutim, njezin je smisao sljedeći: kao prvo, radi se o moralnom činu. Znači, kada nešto ne uspiješ moraš reći da nisi uspio i svi oni koji misle da mogu bolje i drugačije imaju priliku da to sada i pokažu. Kao drugo, to je vrlo važna provjera demokratskih kapaciteta same organizacije. Čuli ste ovdje da se radi o nešto malo manje od 11 tisuća naših članova i članica i nema te organizacije koja može disciplinirati toliki broj ljudi. Prema tome, naši će članovi i članice dobiti priliku da svatko pojedinačno, u skladu sa svojom savjesti, ocijeni poklapa li se ili ne ono što smo mi radili unatrag dva mjeseca s onim k čemu on teži i s onim kako on misli. Smatramo da je to jako važno, rekao je Stipić.

Navodi i da njegova ostavka nije usmjerena ni protiv koga te da nikog ne poziva da slijedi njegov primjer te da svakom sindikatu ostavlja na volju da radi onako kako misli da je najbolje.

– Mi ovo radimo isključivo radi sebe. Smisao ove ostavke je i u tome da netko tko vodi ovu organizaciju, tko je, hajmo reći zapovjednik te vojske, da zapravo vidi kolika je ta vojska, s koliko tih članova on može računati u budućim akcijama. A ovo izjašnjavanje će dati konkretne brojke. Jer time na neki način trasiramo i daljnji put sindikata, rekao je Stipić.

Čelnik Preporoda ističe i da je na drugom prosvjedu bilo onih koji su autobusom putovali i po 13 sati, ali je među članovima bilo i onih koji stanuju tri tramvajske stanice dalje, čak i među povjerenicima, pa nisu došli. Neki su i u peticiji slali poruke kako je ona besmislena te da neće polučiti rezultat.

– Ovo sve (izjašnjavanje op.a.) može završiti na dva načina: ako na ovom izjašnjavanju dobijem podršku, mi nastavljamo dalje, kao da ništa nije ni bilo. Ako podrška izostane, ovaj sindikat nastavlja dalje, budite u to uvjereni, samo što će ga voditi netko drugi. To jest veliki izazov, međutim mi smo se u ovom sindikatu s različitim izazovima i sve smo ih uspjeli savladati, rekao je Stipić i dodao da se borba za koeficijente nastavlja, ali i otkrio da u slučaju promjene vodstva ostaje u sindikatu.