Sprema se najmasovniji prosvjed nakon onog za Radio 101!

30.05.2016

Jutarnji list/Mirela Lalek, 30.05.2016.

Sukob oko reforme kurikuluma prerastao je okvir političke rasprave i nametnuo se kao tema koja može mobilizirati veliku skupinu građana

Koliko god se nekome činilo bitnim naučiti sve o dijelovima tijela i prehrambenim navikama člankonožaca, ili koliko kila riže godišnje pojedu stanovnici pojedine azijske države, ili pak o za nacionalnu književnost bitnom romanu iz 19. stoljeća, još je važnije stjecati znanja bez kojih se ne može uspjeti u 21. stoljeću.

Nemojmo više učiti našu djecu pripremajući ih za stare tradicije kojih više nema niti će više ikada oživjeti. Pripremajmo ih za globalno, moderno gospodarstvo – poručila je među ostalim predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u pismu kojem je danas dala snažnu podršku nastavku kurikularne reforme.

Izljev nezadovoljstva

Njezino pismo podrške, koje danas objavljujemo u cijelosti, uklapa se u raspoloženje koje bi prvi put nakon 1996. moglo rezultirati masovnim prosvjedom poput onog za Radio 101. Više od 200 udruga civilnog društva i resorni sindikati uključili su se u organizaciju prosvjeda koji će biti održan u srijedu, 1. lipnja u 18 sati i to na 13 lokacija u Hrvatskoj. Središnji skup bit će na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Osim što je podržala reformu čija je provedba proteklog tjedna ponovo dovedena u pitanje – ovaj put zbog najave odlaska ekspertne stručne radne skupine – Predsjednica je dala podršku reformskoj metodologiji i ciljevima, ali i stručnoj skupini na čelu s Borisom Jokićem, pozivajući ga da nastavi s radom. On je, podsjetimo, sa svojim šesteročlanim timom zatražio od ministra obrazovanja Predraga Šustara da ih razriješi dužnosti zbog upitnosti nastavka reforme za koju smatra da nema jedinstvenu političku podršku.

Ministar se, podsjetimo, oglasio dva dana nakon isteka Jokićeva roka, u tom je obraćanju ponovio kako stoji iza reforme, ali je istovremeno optužio Jokića da je i on odgovoran za njezino kašnjenje. Dodao je kako će reforma ići dalje sa ili bez Jokićeve stručne skupine.  Suprotno njemu, Predsjednica u svom pismu izravno ističe uspjeh Jokićeve skupine i navodi da taj “napor s pravom uživa poštovanje velikog dijela hrvatske javnosti”.

Različita viđenja

Predsjednica stoga očekuje da ekspertna radna skupina nastavi s radom. Najlakše je odustati, poručila je, “no vi na to nemate pravo jer nijedan razlog ne može biti dovoljno snažan u odnosu na budućnost djece”.

Boris Jokić jučer nije komentirao podršku reformi pristiglu s vrha države. Treba primijetiti da voditelj reforme Predsjednicu i njezinu podršku spominje gotovo u svakom javnom nastupu. Upravo u Predsjednici i njezinu timu Jokić je proteklih mjeseci vidio izravnu potporu. Ovo nije prvi put da se Kolinda Grabar-Kitarović zalaže za kurikularnu reformu. Uz podršku koju joj je davala kroz intervjue, neslužbeno doznajemo da je intervenirala u ključnome trenutku za reformu, kada se, kako je kasnije protumačeno, potkrao tipfeler na predstavljanju programa Vlade Tihomira Oreškovića na čijem je slajdu pisalo – zaustavljanje reforme obrazovanja.

Dvosmislene izjave

Hoće li Jokić sa svojom skupinom pristati nastaviti s radom, na što ga je u petak pozvao i ministar Predrag Šustar, zasad nije poznato.

Osim očitog raskoraka u vrednovanju Jokićeva rada koje daje Predsjednica od onog koje se moglo čuti od ministra Šustara, ni u unutar vladajuće koalicije nema jedinstvenog stava.

Prošlotjednim izravnim spominjanjem stranke Hrast, koja je dio Domoljubne koalicije, Jokić je pokazao koga smatra jednim od kočničara reforme. Čelnik Hrasta, Ladislav Ilčić, već neko vrijeme istupa kao prvi kritičar rada Jokićeve skupine. Ulje na vatru dolio je zadnjom izjavom u petak, na saboru HDZ-a, kada se na voditelja reforme okomio izjavom: –  On se ponaša kao da je SDP na vlasti. Ne želi surađivati. Moramo tome stati na kraj i vući hrabre poteze.

Jokić je na posljednjoj konferenciji za novinare rekao da više nema moralnog integriteta voditi 400 ljudi koji entuzijazmom rade za boljitak države. Hoće li podrška prosvjednika te pismo podrške s Pantovčaka biti dovoljno da se Jokić ponovno primi tog posla, ali i da vladajuća koalicija odustane od dvosmislene podrške reformi, tek treba vidjeti.

Izvorni link: http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/sprema-se-najmasovniji-prosvjed-nakon-onog-za-radio-101/4114653/