Prosvjetari ozbiljno prijete štrajkom već početkom listopada

27.09.2019

Piše: Nela Šarić, Splitski dnevnik.rtl, 27.09.2019.

Već početkom listopada mogao bi započeti do sada najorganiziraniji i najdulji štrajk učitelja i profesora zbog izostanka povećanja koeficijenta plaća.

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod, Željko Stipić kaže da su, se iako njegov sindikat ne sudjeluje u razgovorima za povećanje koeficijenata zaposlenih u školstvu, spremni pridružiti sindikatima koji najavljuju štrajk.

„Škola za život je krenula, a uz nju se vezala očekivanja, oni učenika su bili da će dobiti svoje tablete, a učitelji i nastavnici su se veselili laptopima i povišici, a sada vidimo da škripi po svim pitanjima. Niti tableta ni laptopa, a izostala je i povišica plaće za rujan. Povišicu je najavljivala resorna ministrica Blaženka Divjak, što je novost jer su ti zahtjevi dolazili samo od sindikata. Kako ih nema, jedino rješenje je štrajk, to su dva pojma koji su povezani”, kaže Stipić i dodaje kako je predizborno vrijeme najbolje za štrajk u kojem će sudjelovati svi školski sindikati. .

Iako su plaće učiteljima i nastavnicima povećane za dva posto to nema veze s njihovim traženjem za povećanje plaća od 6 posto.

„Zašto to nema veze, jer će to povećanje od 2 posto proizaći iz povećanja osnovice, što je dogovoreno još u studenom prošle godine sa sindikatom javnih službi. Ono što mi tražimo je povećanje koeficijenata što je drugi način za povećanje plaća. Međutim o visini koeficijenata sindikati ne pregovaraju, već je Vlada autonomna u njihovom donošenju i to traje od 2001 godine. Zato kada čujem ovih dana od premjera Plenkovića da do povećanja koeficijenata ne može doći jer sindikati školstva imaju potpisane ugovore, to je najobičnija glupost ili neznanje. Koeficijenti nisu sastavni dio kolektivnih ugovora, pa se vaditi na to to graniči s besmislom“, kaže Stipić.

Iako su dobili podršku ministrice Divjak, za njihov zahtjev nema razumijevanja u Vladi RH. Samo se kupuje vrijeme, a Vlada je ostvarila svoj cilj jer nije bilo iskazivanja nezadovoljstva početkom školske godine, kaže Stipić.

„O odgovorima Vlade ovisit će i organizacija štrajka, a ovo sada ne sluti na dobro, jer je proračun za iduću godinu već definiran. Izmjena koeficijenata nosila bi sa sobom izdvajanja od još nekoliko stotina milijuna kuna, a taj novac ne može pasti s Marsa, neko ga mora predvidjeti, pa je jasno da nemamo velike šanse. Ne bih se iznenadio, kako funkcioniraju HDZ-ove vlade da povećanja i bude, ali u nekoj odgodi. Takvim rješenjima se protivimo, jer uglavnom ostanemo bez onoga što nam je obećano“, dodaje predsjednik sindikata Preporod.

Štrajk u školama nije nepoznanica sindikatima, do sada ih je bilo 15-tak i znaju kako će ga organizirati. Upozoravaju da bi ovaj mogao biti ozbiljniji, dugotrajniji i to do ispunjenja zahtjeva, a bit će i motivirajući jer će u njemu sudjelovati svi sindikati, ali i oni koji nisu njihovi članovi, kako bi se napravio jedan ozbiljan pritisak.

„Ne može se za jedne imati novaca, a za druge nemati. Taj argument koji se čuje iz Vlade da će povećanje koeficijenta tražiti velika izdvajanja iz proračuna su u redu, ali ako vidimo da će Vlada 250 milijuna kuna upucati u sanaciju Croatia airlinesa, koji ima tisuću zaposlenih, a taj novac bi bio dostatan za povećanje koeficijenta za sve zaposlene u školama, kojih ima 60 tisuća, onda vam je jasno da za negdje ima novaca, a za drugdje nema. Paralelno s time ministar Krstičević svako malo izlazi s najavama kupnje nekih zrakoplova, a to su iznosi deset, dvadeset puta veći od onih o kojima mi pričamo. Što naša povišica plaća postaje upitnija, štrajk postaje neupitniji”, kaže Stipić i dodaje kako je ključna stvar kako obrazovanje u Hrvatskoj nije prioritet, a upravo će se to isticati u pripremama štrajka.

Iako sindikatima vrijeme ne ide na ruku, jer je školska godina započela, pretpostavka je da bi se s prvim pripremama trebalo krenuti , a štrajk bi, znakovito, mogao započeti na Dan učitelja 05. listopada.