Pogledajte prosječne i medijalne plaće u prosincu, prve nakon završetka najdužeg štrajka u povijesti

30.01.2020

Piše:Denis Grašić. srednja.hr  30.01.2020.

Velikim štrajkom koji je završio u prosincu zaposlenici škola uspjeli su se izboriti za povećanje plaća od 6,11 posto, koje im dolazi postepeno. I dok su nastavnici veće plaće dobili kroz veće koeficijente, nenastavnom osoblju plaće se povisuju kroz dodatke. Prva ‘rata’ povećanja od tri posto mogla se vidjeti na plaći za prosinac, isplaćenoj u siječnju. Usporedili smo iznose prosječnih i medijalnih plaća prije i poslije povećanja. Može se jasno vidjeti da se kroz dodatke se ipak dobije manje povećanje nego kroz koeficijente. Podatke nam je na traženje ustupilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, uz napomenu da u cifre nije uključen trošak prijevoz niti božićnica.

Prosječni nastavnik u siječnju je na račun dobio 262 kune više nego prethodnog mjeseca. Tajnici škole dobili su u prosjeku čak 272 kune više, a prosječnom voditelju računovodstva na račun je sjelo okruglih 200 kuna.

Domarima i kuharima plaća je u prosjeku viša za 106 kuna, a prosječnoj spremačici sjelo je 96 kuna više.

Rezultat je to prve ‘rate’ povećanja plaća koje su sindikati u prosincu dogovorili s Vladom i tako zaključili 36 dana dugi štrajk zaposlenih u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Plaća za prosinac zaposlenicima je povećana za 3%, a iduće povećanje za 1% dobit će od lipnja. Ono zadnje, za još 2%, dobit će tek za plaću u siječnju 2021.

Plaću zaposlenika škola čini osnovna plaća i dodaci na osnovnu plaću. Dakle, iznos o prosječnoj isplaćenoj plaći te medijalnoj plaći sadržava i dodatke na plaću koji su ugovoreni važećim kolektivnim ugovorima. U iznose plaća nije uključena naknada za trošak prijevoza kao ni iznosi materijalnih prava poput jubilarnih nagrada, otpremnina i pomoći.

Kroz dodatke dobilo se manje uvećanje

Prva povećanja, dakle, već su stigla, no neki su to povećanje dobili kroz koeficijente, a neki kroz dodatke.

izvor: MZO | obrada i prikaz: srednja.hr

Prema podacima koje je srednja.hr dobila od Ministarstva znanosti i obrazovanja, prosječna plaća učitelja i nastavnika za studeni, dakle prije povećanja, iznosila je 9.953 kn bruto, odnosno 7.183 neto. Plaća za prosinac, koja je isplaćena u siječnju, iznosila je  u prosjeku 10.346 kuna bruto, odnosno 7.445 kuna neto.

U postocima, plaća učitelja i nastavnika, uvećana je za 3,95% u brutu, odnosno za 3,65% u neto iznosu.

Najviše povećanje tajnicima, najmanje domarima i kuharima

Uspoređujući postotke, najviše uvećanje dobili su tajnici škole. Plaća im je veća za 4,6% u brutu, tj. 4,33% u neto iznosu. Podsjetimo, njihove su plaće, kao i plaće računovođa, najviše zaostajale za drugim javim službama pa će im se u konačnici koeficijenti povećati za čak 9%.

Iz podataka o plaćama ipak je vidljivo kako je, gledajući u postocima, povećanje kroz dodatke ipak manje od povećanja kroz koeficijente. Činjenica da će se drugom dijelu nenastavnog osoblja, čistačima, domarima i kuharima plaća neće povećati kroz koeficijent, nego dodatke, podsjetimo, izazvala je veliko nezadovoljstvo među zaposlenicima.

I dok su drugima povećanja u ukupnom izračunu iznose iznad 3%, domarima, kuharima, vozačima i noćnim čuvarima plaća je u prosjeku veća za tek 2,14% u bruto, tj. 2,31% u neto iznosu. U novcu, to iznosi 127 kuna bruto, odnosno 106 kuna neto.

Spremačicama i portirima plaća je u prosjeku porasla za 2,67% (119 kuna) bruto, odnosno 2,69% (96 kuna) neto.

Medijalne plaće slične prosječnima

Da ne govorimo samo o postocima, od Ministarstva smo tražili i podatke o medijalnim plaćama.

izvor: MZO | obrada i prikaz: srednja.hr

Medijan je, podsjetimo, broj koji razdvaja sortiranu listu brojeva točno na pola. Medijalna plaća, dakle, ne dobiva se tako da se zbroje sve plaće i podjele s brojem zaposlenih, nego tako da se sve plaće poredaju od najveće od najmanje (ili obrnuto) te da se pogleda broj one u sredini.

Takav način izračuna mnogi smatraju poštenijim jer puno bolje od prosjeka daje uvid u stvarno stanje. Naime, u izračun prosječne plaće ulaze i one najviše, koje su vrlo često puno puta više od onih najnižih, a izračunom medijana to se zaobilazi. Inače, kada se gleda razlika prosječne i medijalne plaća svih zaposlenih u Hrvatskoj, medijalna zna biti i do tisuću kuna manja.

Međutim, među istovrsnim zaposlenicima škola ne postoje značajne oscilacije u plaćama pa su im prosječne i medijalne plaće vrlo slične.

Medijalnom učitelju 255 kuna više

Srednji po redu učitelj po visini plaća dobio je 411 kuna veću plaću bruto, odnosno 255 kuna neto. Medijalnom domaru ili kuharu od 156 kuna bruto odbili su davanja državi pa su mu na račun sjele 122 kune. Medijalnoj spremačici od 126 kuna bruto ostala je 101 kuna neto.

Tajnik koji je po visini plaće u sredini među svim tajnicima dobio je 387 kn više bruto, odnosno 248 kuna neto. Medijalnom voditelju računovodstva od 269 kuna bruto iznosa ostalo je 165 kuna neto uvećanja.

Postoci u medijalnom izračunu plaća također pokazuju da je povećanje kroz koeficijente veće od povećanja kroz dodatke. Međutim, ponovimo i kako su dodaci sigurniji jer su definirani kolektivnim ugovorima, dok koeficijente Vlada može u bilo kojem trenutku mijenjati promjenom Uredbe.

Prosječne i medijalne plaće u prvih 6 mjeseci 2019. pogledajte ovdje.