„OTVORENA SRCA“ I…ZATVORENA NOVČANIKA

21.09.2022

21.09.2022.

(Bilješka s 1. sastanka pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi)

Da će novom ministru financija Marku Primorcu pripasti važna „rola“ u pregovorima koji su danas započeli bilo je vidljivo na samom početku sastanka jer je njemu ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić prvome dao riječ i jer je on poslije 10-ak minuta morao, zbog drugih obveza, otići sa sastanka. Od novog smo ministra doznali da situacija u proračunu nije tako dobra kao što se to misli jer su uz prihode rasli i rashodi. Među rashodima ministar je posebno spomenuo 750 mil. kn za povećanje mirovina, 1.5 mlrd kn za 4-postotno povećanje plaća iz svibnja i  čak 2 mlrd. kn za izgubljeni arbitražni spor oko INE.  Prije nego je napustio pregovore od Primorca smo čuli da Vlada u pregovore ulazi „otvorena srca“, a ja bih, zbog kasnijeg sadržaja sastanka, dodao i „zatvorena novčanika“.

Sastanak je sa sindikalne strane koordinirala Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja, a predstavnike Vlade vodio je Marin Piletić. Sindikalna je koordinatorica istaknula da ne dolazi u obzir odugovlačenje pregovora kao što je to bio slučaj s pregovorima koji su vođeni oko TKU-a. Njeno je izravno pitanje o visini ponude Vlade i Piletićev odgovor da Vlada nije na sastanak došla s nikakvom ponudom – u velikoj mjeri usmjerilo sadržaj cijelog sastanka. Piletić je u više navrata pokušao loptu prebaciti drugoj strani,  no kako nikakav dogovor o visini nije među sindikatima ranije postignut i kako su sindikati ostali pri stavu da prvo Vlada izađe sa svojom ponudom – sastanak se pretvorio u uglavnom jalovo nadmetanje dviju strana o pitanjima koja izlaze izvan okvira samih pregovora.

Očekivano Stipe Mamić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, svojim je istupom o višegodišnjem porastu plaća u javnim službama izazvao više žustrih reakcija. Mamić se i potužio da mu, upravo zbog rasta plaća u obrazovanju, nedostaje oko 500 mil. kn. Drugi Stipe, onaj iz Ministarstva financija, Stipe Župan,  iznio je više podataka o rastu plaća u pojedinim javnim službama. Posebno je zapažen podatak o porastu plaća od 27-posto u zdravstvu. Uslijedile su žestoke reakcije, prvo Anice Prašnjak (Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara), a potom i Renate Čulinović-Ćaić (Hrvatski liječnički sindikat) o netočnosti iznesenih podataka koji ne obuhvaćaju redovan rad, kao što bi to trebalo biti, nego proizlaze iz prekovremenog rada kojeg je zbog nedostatka radnika u zdravstvu jako puno.

Je li politika Vlade smanjenje postojeće cijene rada u javnim službama, ako jest koliko to Vlada namjerava smanjiti cijenu rada i namjerava li Vlada odvojeno ili skupno pregovarati o smanjenju vrijednosti osnovice unatrag 5 mjeseci, definiranju osnovice do kraja 2022. ili visini osnovice u 2023. – tri su pitanja koja je predstavnicima Vlade uputio Željko Stipić (Sindikat Preporod).  Dodao je da će od tih odgovora ovisiti visina sindikalnih zahtjeva. Predstavnici Vlade su odgovorili samo na 3. pitanje i to na način da oni žele u paketu riješiti sva tri problema. Nije odgovoreno ni na još jedan Stipićev prijedlog kojim se zatražilo da se što prije u pregovore uključi premijer jer je on jedina osoba koja je u stanju konkretno završiti pregovore.

Pri kraju sastanka postavljeno je još nekoliko pitanja koja nisu u izravnoj vezi sa sadržajem pregovora. Renata Čulinović Ćaić se požalila na nepravilnu isplatu naknade za godišnji odmor radnicima u zdravstvu. Dražen Opalić, pomoćnik ministra Piletića,  odgovorio je da će problem biti riješen jer je Povjerenstvo za tumačenje TKU-a  odgovorilo u prilog zaštiti radnika. Nada Lovrić (Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama) je postavila pitanje o kašnjenju granskih kolektivnih pregovora za radnike u školstvu. Stipe Mamić je odgovorio da nema nikakva odugovlačenja i da će pregovori naskoro krenuti. Tanja Leontić (Sindikat Kliničkog bolničkog centra Rebro)  postavila je pitanje o nepravilnoj isplati plaća spremačicama, odnosno radnicima s najnižim koeficijentom. Odgovoreno joj je da će se problem trenutačno riješiti kroz novi Zakon o radu (Dražen Opalić), a trajno skorim izmjenama Zakona o plaćama (Stipe Župan).

Stjepan Topolnjak ( Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi) je iskazao razočaranje time što Vlada nije izašla sa svojom ponudom i  još jednom istaknuo da porast osnovice mora uvažiti inflaciju i porast plaća u gospodarstvu. Ove pregovore treba osloboditi suvišnih analiza i potrebno je što prije naći rješenje ne samo za isplatu plaće radnicima koji rade na radnim mjestima 4., nego i radnicima koji  rade na radnim mjestima 3. vrste  – istaknula je Jadranka Dimić (Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi).  Među posljednjima se za riječ javio Matija Kroflin, savjetnik u Nezavisnom sindikatu znanosti i visokog obrazovanja,  koji je naglasio da sindikati očekuju na idućem sastanku „ozbiljnu i respektabilnu“ ponudu Vlade. Idući će se sastanak održati 29. ili 30. rujna.