New York uvodi obvezno cijepljenje za učitelje: Naši sindikati oštro se protive takvoj mogućnosti

25.08.2021

Piše: Duje Kovačević, 25.08.2021., srednja.hr

New York uvodi obvezno cijepljenje za sve djelatnike javnih škola. Neće biti alternative i svi koji su zaposlenici školskih ustanova morat će do kraja rujna primiti barem jednu dozu cjepiva. Kod nas, podsjetimo, cijepljeno je tek oko polovine prosvjetnih djelatnika, a učiteljski se sindikati protive uvođenju obveze.

New York City uvodi obvezno cijepljenje protiv COVIDA-19 za 148.000 učitelja i osoblja u javnim školama, prenosi CNBC.

‘Dio strategije za povratak u škole’

Tim su proširili postojeću obvezu cijepljenja za zaposlenike gradske uprave i zdravstvene djelatnike. Konkretno, djelatnici škola u pet njujorških okruga mora primiti barem jednu dozu cjepiva do 27. rujna. Najavile su to na jučerašnjoj konferenciji za novinare iz gradskih vlasti. Za zaposlenike školskih ustanova neće biti alternative. Oni, naime, prema pisanju CNBC-a, po novim pravilima neće umjesto cjepiva moći donijeti negative rezultate testa.

– Cjepivo protiv COVIDA-19 za učitelje i ostale djelatnike škola, kao i za studente koji mogu primiti cjepivo, je dio kritičke strategije za povratak u škole. Današnja objava da je FDA odobrio Pfizer cjepivo još dodaje dokazima da je cjepivo protiv COVIDA-19 sigurno i učinkovito, rekao je Dave Chokshi, liječnik i gradski povjerenik za zdravstvo.

U SAD-u cijepljeno 90 posto učitelja

Njujorški sustav javnih škola najveći u cijelom SAD-u. Broji preko milijun učenika i gotovo dvije tisuće škola. Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio istaknuo je kako planira nastaviti pregovore s učiteljskim sindikatima vezano za nove odredbe. CNBC podsjeća da je Radni Weingarten, predsjednika Američke federacije učitelja, prije dva tjedna istaknula kako podržava obvezno cijepljenje za prosvjetne djelatnika kao metodu borbe protiv delta soja koronavirusa.
Bijela kuća izvještava kako je oko 90 posto učitelja diljem SAD-a cijepljeno protiv koronavirusa, kao i oko 63 posto djelatnika tamošnjeg resornog ministarstva obrazovanja. Prema broju cijepljenih učitelja, podsjetimo, dosta se razlikujemo od ovih podataka. Prema onome što kaže naše Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u osnovnim je školama diljem Hrvatske cijepljeno oko 50 posto djelatnika, dok je u srednjih oko 55 posto njih primilo cjepivo protiv koronavirusa.
Naši sindikati protiv obveznog cijepljenja

Kako smo pisali početkom srpnja, naši učiteljski i nastavnički sindikati već su izrazili negodovanje čak i prema najavi da se obvezno cijepljenje za prosvjetne djelatnika iti razmatra. Podsjetimo, Nada Lovrić, predsjednica Sindikata zaposlenih u srednjim školama istaknula je kako je dio njihovih članova uznemirila vijest o mogućem obveznom cijepljenju.
– Smatramo da je cijepljenje pravo, a ne obveza. Razumijemo potrebu Vlade RH da svim sredstvima pokušava obuzdati pandemiju koja razdire ekonomiju, a osobito razorno djeluje na društveni život naših građana. Mišljenja smo da se prisilnim cijepljenjem neće učiniti previše. Štoviše, postoji mogućnost još većeg otpora dijela građana, piše u priopćenju kojeg potpisuje Lovrić.

Ni čelnik Sindikata Preporod Željko Stipić nije bio pretjerano oduševljen najavama da bi za prosvjetne djelatnike moglo doći do uvođenja obveznog cijepljenja protiv COVIDA-19.

– Zbunjujuća i zabrinjavajuća izjava premijera Andreja Plenkovića o mogućnosti uvođenja obveznog cijepljenja samo za radnike u zdravstvu, socijalnoj skrbi i obrazovanju unijela je pomutnju, ogorčenost i zabrinutost među radnike u ovim službama, a napose među zaposlene u osnovnim i srednjim školama. Zbunjenosti je posebno pridonijela činjenica da je premijer jedan dan govorio jedno, a drugi dan drugo. Ukupna javnost, a posebno radnici koji rade u školama, imaju pravo znati što se to dogodilo između ponedjeljka i utorka, a što je dovelo do potpune promjene premijerova stava. Ako se ništa nije promijenilo, nego se radi tek o ishitrenoj izjavi, premijer bi se morao ispričati uznemirenim radnicima u trima javnim službama, istaknuo je Stipić u priopćenju koje je uputio javnosti sredinom srpnja.