Nelogičnosti u Pravilniku o kvalifikacijama učitelja

15.02.2016

Mirela Lilek/Jutarnji list

 

Domagoj Bujadinović (33) deset godina u školi predaje s diplomom profesora fizike i tehničke kulture s informatikom koju je stekao na Sveučilištu Josip Juraj Strossmayer u Osijeku. U prijedlogu novog Pravilnika o odgovarajućoj vrsti obrazovanja učitelja i nastavnika, njegova se kvalifikacija ne spominje na popisu naziva zvanja ispod predmeta informatika. Zajedno s ostalim kolegama istog smjera, najbrojnijima u školama Slavonije, boji se da više neće moći predavati u školi, ne samo informatiku, nego ni fiziku i tehničku kulturu.

Umjesto kvalifikacije koju ima Bujadinović, nacrt Pravilnika uvodi novu, pa među nizom srodnih zvanja (profesor informatike, magistar edukacije informatike, prof. matematike i informatike, magistar edukacije fizike i informatike…) i informatiku može predavati i profesor politehnike.

344-Normal

Domagoj Bujadinović

– Ako tako ostane, to bi mogao postati problem svima nama koji smo završili smjer fizika i tehnička kultura s informatikom, a ima nas dosta u školama po cijeloj Slavoniji. Duboko se nadam da je ovo greška – kaže Bujadinović.

Pravilnici Ljilje Vokić

Prijedlog Pravilnika, koji je pušten u javnu raspravu dan prije nego je Predragu Šustaru počeo mandat ministra znanosti, obrazovanja i sporta, trebao bi zamijeniti pravila star 20 godina. Stupanjem na snagu novog Pravilnika prestaju važiti dva pravilnika koja su, uz sitne izmjene 1999., uspjela preživjeti do danas. Njih je donijela još bivša ministrica Ljilja Vokić. Usporedba pravilnika iz 1996. i novoga pravilnika pokazuje da je u 20 godina lista profesija u školama rapidno narasla za svaki predmet.
– Zanimljivo je da je s osnovnog popisa predavača informatike u osnovnoj školi izostavljen i profesor informatologije. Znači li to da, na primjer, sadašnji rektor Sveučilišta u Zagrebu, koji dolazi s katedre za informatologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, možda ne bi mogao predavati informatiku u školi – pita se profesor informatologije iz Zagreba s obzirom na to da su informatolozi uvršteni u B listu, zbog čega zaključuje da će oni s A liste imati prednost u zapošljavanju.

MINISTARSTVO NEĆE REZATI MAČEM

Zaposleni na određeno mogu ostati u školama

Iako stupanjem na snagu novog Pravilnika (koji je u javnoj raspravi do 25. veljače) prestaju biti na sbnazi postojeći vezani pravilnici, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja odlučili su ne rezati situaciju mačem. naime, kako stoji u završnoj odredbi prijedloga Pravilnika, “osobe koje se na dan stupanja na snagu ovoga Pravilnika zateknu u radnom odnosu na neodređeno vrijeme, a nemaju propisanu vrstu obrazovanja, nastavljaju s obavljanjem poslova”. Ne spominju se zaposleni na određeno.

Reakcije nastavnika

Ministar Šustar već je najavio da u nacrtu Pravilnika ima nelogičnosti i koje će biti ispravljene. Referirao se, konkretno, na prijedlog po kojem bi etiku i filozofiju u srednjim školama mogli uz profesore filozofije predavati i – diplomirani sociolozi, politolozi, kroatolozi, profesori i magistri sociologije, ali i diplomirani teolozi, religiozi i profesori religijske kulture. Prema reakcijama nastavnika čini se da to nije jednina nelogičnost. Na primjer, jedna od upućenijih sugestija na javnoj raspravi pokazuje da je pod predmetom povijesti u osnovnoj školi izostavljen diplomirani učitelj s pojačanim predmetompovijest, dok kemiju u osnovnoj školi – uz profesora kemije, može predavati i profesor biologije i geografije.

Nekima odgovara nered

Željko stipić predjednik školskog sindikata Preporod, kaže kako i površan uvid u predloženi Pravilnik pokazuje kako se radi o “potpuno neuređenom području u kojem se propisi tumače po babi i stričevima”.

– Bune su učitelji razredne nastave s pojačanim predmetom prirodoslovlja ili oni s pojačanom povijesti, bune se filozofi, informatičari… A po nekim rješenjima koja se predlažu, nekako sve miriše na dolijevanje ulja na vatru – Kaže Stipić, uvjeren da su zbog svoje dugovječnosti brojna nelogična i nefunkcionalna rješenja sada u sferi uvažavanja zatečenog stanja. Ipak, u postojećoj situaciji priznaje da nema rješenja koje bi zadovoljilo sve interesne skupine.

– Od pravih se rješenja uvijek odustane, očito je među utjecajnima previše onih kojima postojeći nered itekako odgovara – optužuje Željko Stipić.

IZ PRIJEDLOGA NOVOG PRAVILNIKA ZA SREDNJE ŠKOLE

FIZIKA:
diplomirani inženjer fizike; mag. fizike; mag. edukacije fizike; mag. edukacije fizike i matematike; mag. edukacije fizike i informatike; mag. edukacije fizike i tehnike; mag. edukacije fizike i politehnike; mag. edukacije fizike i filozofije; mag. edukacije fizike i kemije; mag. fizike-geofizike; profesor fizike
KEMIJA:
dipl. inženjer kemije; inženjer kemijske tehnologije; mag. kemije; profesor kemije; dipl. kemijski inženjer; dipl. inženjer biotehnologije
POVIJEST:
mag.povijesti; profesor povijesti; diplomirani povjesničar

Nacrt Pravilnika o odgovarajućoj vrsti obrazovanja učitelja, nastavnika, odgajatelja i stručnih suradnika u školskoj ustanovi i učeničkom domu

Javna rasprava o nacrtu Pravilnika nalazi se na donjoj adresi i traje do 25.veljače

https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?entityId=2638