Nastavak pregovora visio o koncu

15.02.2022

Izvještaj s 9. sastanka pregovaračkih odbora

15.02.2022.

Na 9. sastanku pregovaračkih odbora, drugom koji je održan uživo u Ministarstvu rada, sa  strane Vlade sudjelovali su ministri Zdravko Marić, Ivan Malenica i Josip Aladrović te državni tajnici Stipe Mamić, Tomislav Dulibić, Ivica Poljičak i Dražen Opalić.

Sastanak je započeo iznošenjem ponude Vlade koju je iznio ministar Josip Aladrović.  Ponuda se sastoji od 4 dijela: vrijednost sistematskih pregleda u iznosu od 1.200,00 kn, 10-postotno povećanje postojeće naknade za prijevoz (1.10 kn/km), odbacivanje zahtjeva za isplatom 13. plaće i 2-postotan rast osnovice plaće u 2. polovici godine.

Vilim Ribić, predstavnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, koji je vodio sastanak na sindikalnoj strani, iznio je prethodno usuglašeni prijedlog sindikata o povećanju osnovice od 4-posto od 1. travnja, 2-posto od 1. srpnja i 2-posto od 1. listopada 2022.  Nakon što je Ribić nagovijestio mogućnost prekida pregovora, a izazvan Aladrovićevim prijedlogom,  rasprava je  nastavljena u žustrom, a na trenutke i u svađalačkom tonu.

Raspravu je u tom smjeru usmjerio ponajprije državni tajnik Stipe Mamić koji  se okomio na dio Ribićevog izlaganja u kojem je Vlada prozvana zbog udovoljavanja zahtjevima dijela agresivnih poduzetnika. Mamić je „potpirio“ ionako uzavrelu atmosferu opaskom kako se „ne može olako prozivati one koji pune državni proračun“.

Nakon što su u raspravi sudjelovali Nada Lovrić, predstavnica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama na način da  je osudila kvalifikacije iz Mamićeve rasprave i Željko Stipić iz Sindikata Preporod koji se u svome izlaganju usredotočio na šokantan prijedlog u svezi s prijevozom, s Vladine je strane zatražena stanka od 15 minuta.

Nastavak je sastanka započeo dojmljivim izlaganjem Mirele Bojić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja koja je, kao članica Povjerenstva za tumačenje TKU-a,  istaknula negativnu ulogu Stipe Mamića kako u pokušaju da se radnicima u školama 2017. naknada za prijevoz isplaćuje na nepovoljniji način od onoga kako je Ugovorom ugovoreno tako i  njegovo neprimjereno ponašanje u radu Povjerenstva.

Nakon Bojićkinog  izlaganja, Ribić je predložio da u nastavku ovih pregovora više ne sudjeluje Stipe Mamić. Obojica ministara, i Marić i Aladrović, odbili su Ribićev prijedlog.  Već „propali“ sastanak je „spasio“ svojim prijedlogom ministar Marić, tražeći od sindikalne strane još tjedan dana za međuministarske konzultacije na kojima bi se još jednom razmotrili sindikalni zahtjevi.

Pri samom kraju sastanka, a na prijedlog nekolicine sindikalnih predstavnika, Željko Stipić je dobio priliku sudionicama i sudionicima sastanka iznijeti razmišljanja u svezi s prijevozom. Prijevoz je  nepovoljno riješen po radnike od 2017. godine, započeo je Stipić i nastavio, te su brojni radnici ozbiljno oštećeni na naknadi za prijevoz unatrag 4 godine. Zakidanje je, ovisno o udaljenosti na kojoj radnik putuje, iznosilo od par tisuća kuna pa do dvadeset i više tisuća kuna.  Zakidanje je dvostruko uvjetovano. Nije ugovoren stvaran trošak od 1.34kn/km nego 1,ookn/km, a i troškovi goriva su s 9 kuna 2017. porasli na  trenutačnih 11.5 kuna. Kako troškovi goriva sudjeluju s gotovo 60-posto u stvarnom trošku prijevoza, Stipić je predložio da Vladina strana razmisli o napuštanju postojećeg fiksnog modela i prihvaćanju promjenjivog modela kojim bi se naknada za prijevoz povećavala i smanjivala ovisno o kretanju cijene goriva.  Rješenje bi se temeljilo na ekspertizi stručnjaka s Prometnog fakulteta u Zagrebu koji su, prema narudžbi Preporoda, izradili  izračun stvarnih troškova, ovisno o udaljenostima na kojima radnici putuju, za 6 skupina radnika. Prema fiksnom modelu radnicima bi pripala naknada od 1,50 kn/km (udaljenosti do 80 km dnevno), pa do 1.98kn/km (udaljenost do 10 km dnevno).  Prema promjenjivom modelu radnicima bi pripadala naknada  od 13.2-posto cijene Eurosupera 95 (udaljenost do 80 km dnevno) do 17.4-posto cijene Eurosupera 95 (udaljenost do 10 km dnevno).  Ministar Marić je načelno pokazao razumijevanje za prijedlog o promjenjivoj naknadi i rekao da su i u Vladi već razmišljali o nečemu sličnome.

Sastanak je završio nakon što su njegovi voditelji s obiju strana, Aladrović i Ribić, pokušali „stati na loptu“ i tako stvoriti uvjete za nastavak pregovora i održavanje 10. sastanka koji bi se trebao održati  22. veljače.