Ministrica Divjak o državnoj maturi i školi na daljinu: “Postoji nekoliko scenarija. Testovi nisu u kamenu klesani”

04.04.2020

03.03.2020. Nova TV, Dnevnik

Stigle su novosti za školu na daljinu. Učenici od prvog do četvrtog razreda neće imati usmene ispite, viši razredi tek rijetko, pismena provjera znanja nije nužna, a ima toga još. Puno je toga nejasno i učiteljima i učenicima. Nervoza je oko upisa u škole, državne mature – što će biti s tim? Više o svemu u Dnevniku Nove TV govorila je resorna ministrica Blaženka Divjak.

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić istakao je da je Vlada pokazala osjetljivost za sve prijedloge koji su došli od poslodavaca, te da očekujemo da će pokazati i razumijevanje za one koji u ovoj krizi rade.

Zbog vrednovanja, nastavnička inicijativa Nastavnivnici organizirano, pisala je pravobraniteljici za djecu. Smatraju da sva djeca nisu u jednakom položaju.

Što više vrijeme odmiče, više je nervoze, posebno kod maturanata. Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica o obrazovanju, školi na daljinu i predstojećoj maturi razgovarala je s resornom ministricom Blaženkom Divjak.

Osvrnuvši se na današnje preporuke, po kojima gotovo da neće biti ispita, ministrica je kazala kako je obvezujuće za svakog učitelja da brine o dobrobiti svakog pojedinog djeteta te da naglasak ne smije biti na ocjenjivanju i testiranju. Navela je kako će učenici dobiti dvije ocjene, jednu za aktivnost i drugu za uspješnost u ispunjavanju zadataka, odnosno za sve što potiče i omogućuje kreativnost. Nastavnik to mora procijeniti.

Što se tiče datuma i opsega državne mature, kazala je kako će termin ovisiti o mišljenju stručnjaka, odnosno nacionalnog stožera. “Postoji nekoliko scenarija, zasad imamo onaj da će matura biti u 6. mjesecu. Hoće li se to i provesti, ovisi o epidemiološkoj situaciji”, kazala je Divjak. Dodala je i kako će učenici online pisati esej, “da vidimo koje su nam mogućnosti i da učenici vide koliko su spremni”. Ministrica je potvrdila i kako bi na maturi trebalo biti cjelokupno gradivo iz 4. razreda: “Online nastava ima potpunu pokrivenost gradiva, ali testovi nisu u kamenu klesani, vidjet ćemo kakva će biti situacija”.

Upisi u 1. razred zasad su odgođeni, a oni u srednje škole ionako se provode online, kazala je Divjak. “Sve ocjene će biti na vrijeme. Zato i dajemo sve ove preporuke, da ništa ne bude sporno”, istaknula je ministrica. Vezano uz mogućnost da se zbog krize učiteljima ne isplati dodatak koji su tražili štrajkom, kazala je: “Imperativ je da socijalni partneri i Vlada sjednu za stol i da se o tome razgovara. U tom smjeru je išao i zadnji sastanak Gospodarsko-socijalnog vijeća. Sve opcije su na stolu”.

Neki se nastavnici pitaju trebaju li centru za socialnu skrb prijaviti ako se dijete ne uključuje u online nastavu. “Jednako kao i u školi, treba vidjeti je li učeniku potrebna pomoć, je li kod njega sve u redu. Ako se ne može doći ni do učenika ni do roditelja, zasigurno da treba obavijestiti nadležne institucije.”

Što se tiče niza škola oštećenih u potresu, kazala je kako je obveza osnivača da skrbi o njihovom održavanju i sanaciji. Jednaku je poruku poslala i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i dodala: “Sreća je u nesreći bila što smo sada u online nastavi”.