Krenuli smo…

28.04.2019

Sada kada je značajan dio posla obavljen, iza nas su nestale i posljednje nedoumice oko dostatnosti naših kapaciteta i organizacijskih mogućnosti. Ludi ritam edukacija smjenjivao se tjedan za tjedan, grad za gradom, ali sada kad je sve prošlo i kad smo preživjeli, iscrpljeni, ali zadovoljni i ponosni gledamo na učinjeno

Zagreb, Split, Dubrovnik, Beli Manastir, Opatija i Čakovec – gradovi su u kojima su do sada održani dvodnevni sindikalni edukativni skupovi u sklopu našeg EU projekta Znanjem do prava. Nakon što smo mjesecima bili nevidljivi te morali odgovarati na pitanja što se događa i zbog čega sve stoji, unatrag sedam tjedana sve se ne samo pokrenulo nego i poprilično zahuktalo. Sada kada je značajan dio posla obavljen, iza nas su nestale i posljednje nedoumice oko dostatnosti naših kapaciteta i organizacijskih mogućnosti.

Ludi ritam edukacija smjenjivao se tjedan za tjedan, grad za gradom, ali sada kad je sve prošlo i kad smo preživjeli, iscrpljeni, ali zadovoljni i ponosni gledamo na učinjeno. Vodeći se pomalo i onom narodnom da sreća prati hrabre, odvažno smo se odlučili spajati po dva skupa za redom, čak i u onim dijelovima Hrvatske gdje smo znali da imamo najmanje podružnica i da bi nam se to moglo obiti o glavu. Sada kada znamo da je odaziv svugdje bio veći od potrebnog (minimalno 20 sudionika po skupu) i kada su reakcije mahom bile pozitivne, očito je da nismo pogriješili niti u odabiru sadržaja i predavača, ali ni u organizaciji.

Više od 330 sudionica i sudionika u 14 (od ukupno planirana 32) dvodnevnih skupova daje nam za pravo vjerovati da ćemo dosegnuti pa i premašiti broj na koji smo se ugovorom obvezali (640). Posebno nas veseli i činjenica da su, osim povjerenica i povjerenika, za edukacije veliki interes pokazali te u njima i sudjelovali i brojni članova sindikata. Njihov je odaziv bio nepoznanica o kojoj smo stalno razmišljali. Kako nikada ranije nismo u svoje edukativne aktivnosti uključivali i „obične” članove, pribojavali smo se hoćemo li i njih uspjeti zainteresirati. Pokazalo se da je naš strah bio potpuno neosnovan, te kako su zanimljivi sadržaji predavanja odnijeli prevagu nad nelagodom koju donosi sudjelovanje, mnogima prvo, u nekoj vrsti sindikalne aktivnosti. Naši su partneri, u onoj mjeri u kojoj se to do sada od njih očekivalo, pridonijeli realizaciji našeg projekta.

Predavači iz Radničkog sindikata Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje odradili su velik posao, a odabir problematike vezane uz odlazak u mirovinu pokazao se kao pun pogodak. U predstavljanju radno-pravne tematike, profesori radnog prava sa splitskog Pravnog fakulteta imali su zapaženu ulogu. U drugom poluvremenu našeg projekta doći će na red i Međimurska županija i Hrvatska udruga ravnatelja osnovnih škola. Napokon smo, nakon dugog iščekivanja, dobili i dopusnicu za provedbu istraživanja među učenicama i učenicima završnih razreda srednjih škola. Istraživanjem će biti obuhvaćeno 1089 maturantica i maturanata iz naše 54 srednje škole. Bilo bi bolje da smo odobrenje dobili barem nekoliko tjedana ranije, no što je-tu je. Istraživanje o poznavanju radnih prava provesti ćemo krajem travnja i početkom svibnja.

Uspjeli smo izbjeći propitivanje maturanata doslovce u posljednjem tjednu njihova školovanja, ali i osigurati da, kako smo i planirali, rezultati istraživanja budu obrađeni i predočeni javnosti do jeseni. U ovome poslu računamo na pomoć naših partnera s Katedre za sociologiju Pravnog fakulteta u Splitu. Istraživanjem ćemo pokušati doznati što u trenutku odlaska iz školskih klupa u svijet rada, o tom istom svijetu znaju naši učenici. Iz upitnika ćemo doznati jesmo li mi te naše učenike, osim za obavljanje njihovih radnih zadaća, kroz školovanje informirali ili naučili išta o njihovu radno-pravnom statusu, o njihovim pravima i zlouporabama tih prava, o sindikalnom organiziranju kao pretpostavci za lakše ostvarivanje svojih prava. Ma kakve rezultate na kraju dobili, oni će moći poslužiti kao dobra podloga za uvođenje neophodnih sadržaja u školovanje naših učenika. Ako se sve vezano za projekt bude odvijalo prema planu, a sve je manje izgledno da tako neće biti, za iduću školsku godinu ostat će nam održavanje još 12 edukacija te izrada brošure o radnim pravima namijenjene učenicima.

Bolje osposobljeni sindikalni povjerenici, upućenije članstvo za rad sindikata, bolja priprema učenika za snalaženje u svijetu rada – tek su neke od dobrobiti za koje se nadamo da će ostati iza našeg prvog EU projekta. Prvog takvog projekta u sindikatu koji kroz dva mjeseca, točnije 11. lipnja, navršava prvih četvrt stoljeća svoga postojanja.

Sebastijan Troskot