Konkretniji sastanak

06.05.2020

Piše: Željko Stipić, 06.05.2020.

Ozračje u kojem se odvijao današnji sastanak predstavnika Vlade i reprezentativnih sindikata javnih službi  nije se razlikovalo od konzultativnog sastanka održanog  23. travnja. Sastanak je obilježilo međusobno nepovjerenje, neumjesna upadanja u riječ i neuvažavanje izrečenog.  Za razliku od prvog sastanka, na današnjem sastanku predstavnici Vlade bili su konkretniji kako u pogledu svojih namjera tako i u pogledu objašnjenja što stoji iza namjera Vlade.  Hajdemo odmah na početku prenijeti ono najvažnije o namjerama , a potom i o pozadini Vladinih poteza.

U Vladi zasad (ta izbori su na pomolu, opaska autora) ne žele smanjivati plaće. Moratorij, bez vremenskog ograničenja, na ugovoreno povećanje osnovice za izračun plaće u lipnju i listopadu – prvi je dio plana Vlade. Osim što ne bi bilo povećanja osnovice prvo za 2%, a potom još za 2%,  u 2020. radnicima u javnim službama ne bi bio isplaćen regres i božićnica koji su za ovu godinu ugovoreni u iznosu od 1500 kn.  Najveće iznenađenje sudionica i sudionika sastanka sa sindikalne strane izazvao je prijedlog da u ovoj godini nema ni  isplate jubilarnih nagrada.

Toliko o restrikcijama koje iz Vlade predlažu, a sad  rečenica-dvije i o razlozima kojima su se u Vladi vodili prilikom predlaganja nepopularnih mjera štednje na korisnicima proračunskog novca. Uz podbačaj u turizmu, što se kao mantra ponavljalo i na prvom sastanku, ministar Ćorić  nedvosmisleno je objasnio kako su ove proračunske uštede, koje je on nazvao simboličnim, preduvjet da rejting agencije i banke omoguće Hrvatskoj zaduživanje pod povoljnijim uvjetima.

Sastanak je, najvećim dijelom, protekao u međusobnim uvjeravanjima ekonomskih i makroekonomskih stručnjaka s obje strane o postojanju ili nepostojanju potrebe za  rezanjem plaća i ukidanjem materijalnih prava u vrijeme gospodarske krize. Dosta se govorilo o pravnom aspektu cijele situacije. Sindikati smatraju da pregovori o izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora ne mogu započeti bez  poštivanja međusobno dogovorene procedure (pisani prijedlog i 15 dana za očitovanje), dok predstavnici Vlade, pozivajući se na dosadašnju praksu i urgentne okolnosti, drže da  nema prepreka za početak pregovora.

Što još spomenuti? Sa sindikalne strane upozoreno je da jubilarnu nagradu nije moguće ukidati i iz razloga što je ona nekim radnicima u ovoj godini već isplaćena. Ovaj restrikcijski prijedlog  neprovediv je zbog diskriminacije koju bi proizveo i zbog nemogućnosti retroaktivne primjene.  Također, od stane pojedinih sindikalista istaknuto je kako će ovaj puta provesti izjašnjavanje članstva iako to nisu provodili prilikom potpisivanja TKU-a.

Na kraju evo nekih akcenata iz izlaganja predstavnika Preporoda.

Uvodno je ukazano na nekorektnost Vlade koja o svojim namjerama prvo izlazi u novinama, a potom pred svoje socijalne partnere.  Potom je ukazano na izjavu ministra Ćorića koji je u javnom istupu spomenuo povlašten položaj radnika u javnim službama. U situaciji kada netko u školi radi za 3250 kn, a netko prima naknadu za nerad 4 000 kn, kad  učitelj radi za 6000 kn, a neko prima povlaštenu mirovinu skoro 12 tisuća kn, kad učitelj iz svoga džepa plaća dio troška za prijevoz na posao, a netko se vozika bilo kamo i bilo kada vlakom s 50% popusta itd. nekorektno je i neprimjereno govoriti o povlaštenicima u javnom sektoru – naglašeno je u izlaganju predstavnika Preporoda. Na kraju je iznesen i prijedlog ministru Mariću , da prije nego što krene u pregovore s bankama i agencijama, sreže plaće u državnim poduzećima, raznoraznim agencijama kao i sve povlaštene mirovine koje prelaze npr. 6 ooo kn.  Na sastanku su Vladu predstavljali ministri Josip Aladrović, Zdravko Marić i Tomislav Ćorić. Nije dogovoren termin novog sastanka, ali jest dogovoreno da će do kraja dana sindikati dobiti pisani prijedlog Vladinih zahtjeva te financijske učinke provođenja na sastanku spominjanih restrikcija.