Javni poziv za članove školskih odbora zagrebačkih škola bit će raspisan početkom idućeg tjedna

03.08.2021

Piše: Denis Gaščić, srednja.hr, 03.08.2021.

Javni poziv za članove školskih odbora zagrebačkih škola bit će raspisan početkom idućeg tjedna, a trajat će oko tjedan dana. Osim zakonskih uvjeta, pretpostavka je da budući članovi budu upoznati s odgojno-obrazovnim sustavom i da imaju prebivalište na području grada.

– Ono što mogu objaviti je da će početkom idućeg tjedna, kao što smo i najavili, biti raspisan natječaj za članove školskih odbora, kazao je u utorak Tomislav Tomašević.

Zagrebački gradonačelnik još jednom je ponovio kako će se, prema njegovu modelu, dva člana birati prema natječaju, a jedan će biti predstavnik mjesne samouprave. Podsjetimo, školski odbori su tijela koja upravljaju školom, a zakonski imaju sedam članova. Od njih, jednog člana bira i razrješuje radničko vijeće, dva bira učiteljsko vijeće, jednog vijeće roditelja, dok tri člana bira osnivač, odnosno Grad. Upravo ta tri člana po školi gradonačelnik je odlučio ne birati svojevoljno, već dvoje putem javnog natječaja, a izbor trećeg prepustiti lokalnoj samoupravi.

– Uputit ću pismo predstavnicima mjesnih odbora i gradskih četvrti u kojima ću ih zamoliti da daju prijedlog članova mjesnog odbora. Ono što je bitno je da će predstavnici mjesnih odbora birati člana za odbore osnovnih škola, dok će članove u odborima srednjih škola birati predstavnici gradskih četvrti, napomenuo je Tomašević.

Mali problem: Većina srednjih škola je na području Donjeg grada

Problem, međutim, predstavlja činjenica da je većina srednjih škola smještena u centru, odnosno na području gradske četvrti Donji grad. Gradonačelnik stoga želi izbjeći da ista osoba bude članom gotovo svih školskih odbora na tom području.

– Kad govorimo o području srednjih škola, u gradskoj četvrti Donji grad imamo veliki broj škola pa ćemo konkretno za Donji grad odrediti da bude po jedan član za svaku od srednjih škola. Ono što je bitno da svi ti članovi neće moći biti u više od dva školska odbora, kazao je Tomašević.

Nastavnici se mogu kandidirati u školama u kojima ne rade

Javni poziv raspisat će početkom idućeg tjedna, a trajat će vjerojatno do 23. kolovoza. Kandidati moraju ispunjavati zakonske uvjete: da nisu pravomoćno osuđivani i da se protiv njih ne vodi kazneni postupak; da imaju završen najmanje preddiplomski studij te da nisu zaposlenici škole za čiji se odbor prijavljuju.

– Međutim, moguće je da se zaposlenici škole kandidiraju i budu izabrani u druge školske odbore, kazao je gradonačelnik.

Ide i smanjivanje naknada

Pretpostavka pri izboru je da kandidati budu upoznati s obrazovnim sustavom i radom u odgoju i obrazovanju, bilo formalnom bilo neformalnom, te da imaju prebivalište na području Grada Zagreba. No, svi će ti uvjeti biti navedeni u javnom natječaju. Radi se o oko 600 ljudi, od kojih će dvjestotinjak biti izabrano kroz mjesnu samoupravu, a četristotinjak putem javnog poziva. One putem poziva birat će sedmeročlano povjerenstvo koje imenuje gradonačelnik.

Naknade za članstvo u odborima će se smanjivati, no Tomašević još nije otkrio koliko će one iznositi. Budući da su te naknade propisane dokumentom u kojem se nalaze propisane i naknade za druge ustanove, gradonačelnik je najavio da će smanjiti i te druge naknade te da će tek nakon toga biti poznato koliko će one iznositi.