Fuchs smijenio ravnatelja zagrebačke gimnazije: ‘Pročitao sam knjigu U okružju idiota, poslat ću je ministru’

05.02.2021

04.02.2021., Srednja.hr

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs smijenio je prvog ravnatelja u svom mandatu. Radi se o Želimiru Čečuri, čelniku zagrebačke XIII. gimnazije koji je javnosti već otprije poznat po brojnim prijavama kolega za brutalno vrijeđanje i nedolično ponašanje.

Ministar obrazovanje Radovan Fuchs po prvi je puta otkad je došao na tu funkciju odbio dati suglasnost na izbor pa time de facto smijenio jednog zagrebačkog ravnatelja.

Predmet je ustupljen i policiji

Suglasnost je odbio dati na izbor Želimira Čečure za ravnatelja XIII. gimnazije, premda ga je školski odbor većinom glasova izabrao. Ministar je u ovom slučaju zapravo posegnuo za svojim pravom da odbije dati suglasnost unatoč tome što je čelnik izabran, piše Jutarnji list. Nadzorom prosvjetne inspekcije u spomenutoj gimnaziji utvrđene su povrede propisa pri otkazima i zapošljavanjima, a predmet je, kako su Jutarnjem potvrdili iz Ministarstva, ustupljen kriminalističkoj policiji zbog mogućeg kaznenog djela zlouporabe ovlasti.

– Naši su se sindikalni povjerenici i članovi više od desetljeća sukobljavali sa Želimirom Čečurom, za kojega su vrijedila ‘pravila’ koje je isključivo sam sebi postavio. Nebrojeno puta mi je bilo postavljeno pitanje “pa zar njemu baš nitko ništa ne može? Odluka ministra Fuchsa ipak u nekoj mjeri vraća povjerenje u mehanizam ispostavljen da se stane na kraj zlouporabi ravnateljskih ovlasti. I sada je svejedno je li njemu presudilo neprimjereno ponašanje prema radnicima, nedopustivo ophođenje prema invalidnoj osobi, nebrojeno kršenje propisa ili nešto treće. Makar, i s poprilični zakašnjenjem, danas se barem u jednoj zagrebačkoj gimnaziji lakše diše, komentira za Jutarnji smjenu ravnatelja predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić.

‘J***t ću vam majku drškom od tave’

Već otprije ravnatelj Čečura i njegovo navodno nedolično ponašanje bili su predmetom brojnih prijava koje su protiv njega upućivali njegovi kolege. „Što reći o čovjeku koji etičkom povjerenstvu objašnjava da je pod stokom sitnog zuba mislio na učenike, a pod stokom krupnog zuba na nastavnike?“, piše u jednoj takvoj prijavi.

Na sjednicama je navodno svojim kolegama znao komentirati kako “teško od govana napraviti pitu”, a najveće su, kako prenosi Jutarnji, ponižavanje doživjeli kada je ravnatelj komentirao nečiju prijavu protiv njega pa rekao, ni više ni manje, nego “j***t ću vam majku drškom od tave”. Novinarima Jutarnjeg lista rekao je kako su to sve “priče za malu djecu”.

– Nikada nisam upotrebljavao takve riječi, naročito ne na službenim sastancima gdje se vode zapisnici. Pet nastavnika kontinuirano mi želi napraviti štetu. Imam posla s idiotima koji ne rade svoj posao, a ne mogu im ništa jer mi zakon to ne dopušta, rekao je novinarima Čečura.

Čečura: ‘Počitao sam knjigu u okružju idiota i poslat ću je ministru’

Razgovarali smo s gospodinom Čečurom te ga pitali da nam prokomentira svoju smjenu s ravnateljske pozicije.

– Vrlo jednostavno, napravljen je atak na mene, počeo je 2017. i kulminirao ove godine, a bilo je tu od raznoraznih inspekcija do dušebrižnika. Ovdje se konkretno radi o trokutu Ministarstvo, gradski ured i kolegica iz Trogira.

Kaže da su razrednici iz škole koji su otprije bilo protiv njega, nahuškali i roditelje učenika od kojih su ga neki poslije kontaktirali i ispričavali se.

– Volio bih da dođete u prostor škole da vidite u s kakvim idiotima stvarno imam posla. Stipića možete poslati u materinu, ovdje ima pet neradnika koji rade nered, i samo zato što su članovi njegovog sindikata ne mogu im ništa, kazao je Čečura.

Dodatno se osvrnuo i na rješenje o uskrati suglasnosti na njegov izbor za ravnatelja trinaeste.

– Rješenje o uskrati je toliko nepismeno, toliko kretenski napravljeno, da je mene sramota. Moja kolegica nije Tena, nego Tana, ja nisam samo profesor, već imam i svoju titulu magistar znanosti, rekao nam je u razgovoru.

Dodao je i kako trebalo devet godina da mu daju otkaz.

– Pročitao sam knjigu U okružju idiota i poslat ću je, sa zahvalom, gospodinu ministru, zaključio je.