89,14% odgovorilo je kako podržava štrajk nastavnika, dok ga njih 7,58% ne podržava

13.10.2019

Piše: Martina Gelenčir, Srednja.hr, 14.10.2019.

Proteklog četvrtka započeo je štrajk nastavnika, učitelja i drugih djelatnika osnovnih i srednjih škola. Rezultat je on neuspješnih pregovora s Vladom, u kojima su sindikalni predstavnici zaposlenih u prosvjeti tražili povećanje plaće i to kroz povećanje koeficijenata složenosti poslova. U anketi smo čitatelje pitali podržavaju li štrajk nastavnika, a na to pitanje odgovorilo nam je preko 20.000 njih.

‘Podržavate li štrajk nastavnika za veće plaće?‘ pitanje je koje smo dan uoči štrajka, u srijedu, postavili u svojoj anketi. Do trenutka pisanja ovog teksta (13. listopada u 9:25) na njega je odgovorila 21.871 osoba. Nadmoćna većina, njih 89,22% odgovorilo je kako podržava štrajk nastavnika, dok ga njih 7,53% ne podržava. Preostalu razliku od 3,68% čine oni koji nisu sigurni u svoj konačni stav po pitanju štrajka.

Prvog dana u štrajku sudjelovala većina nastavnika

Podsjetimo, do štrajka je došlo nakon što su dva prosvjetarska sindikata, Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSSH), zatražili povećanje plaće kroz povećanje koeficijenata složenosti poslova za prosječno 6,11%.

Iz Vlade su tijekom procesa mirenja poručili kako koeficijenti ne mogu biti temelj kolektivnog pregovora, već ih donosi sama Vlada jednostranom uredbom. Uz to što je osnovica plaće u javnim službama uvećana od 1. rujna za 2%, prosvjetarima je Vlada ponudila povećanje plaće kroz dodatke putem posebnog sporazuma, i to za 2% od 1. listopada i još 2% od 1. lipnja.

Sindikati su to obili, tvrdeći kako će nastavnici i učitelji tako i dalje zaostajati za ostalim visokoobrazovanim djelatnicima u obrazovnom sustavu te kako borba za više koeficijente nije samo pitanje materijalnih prava, nego i dostojanstva.

Neće, tvrde sindikalni predstavnici, popustiti sve dok Vlada ne ispuni njihove zahtjeve. Zato je u četvrtak održan štrajk u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj, a prema podacima SHU-a i NSZSSH u njemu je sudjelovalo 85% zaposlenih u srednjim i 89% zaposlenih u osnovnim školama.

Cirkularni štrajk nastavlja se u ponedjeljak

U petak se, a tako će biti i sljedećeg tjedna, štrajk nastavio prema cirkularnom modelu. To znači da će svakoga dana štrajkati po nekoliko županija. Drugoga dana štrajkalo se u Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji. Podaci sindikata kažu da se štrajk odvijao još jačim intenzitetom nego prvog dana – u srednjim školama štrajkalo je 88,17% zaposlenika, a u osnovnim 89,67 %.

Predviđeno je bilo da će jedan, prvi ciklus štrajka trajati deset dana, ali to je razdoblje odlukom štrajkaškog odbora skraćeno, pa će taj ciklus završiti već u petak. Ako Vlada ne popusti pritisku sindikata za povećanjem koeficijenata složenosti poslova, štrajk se u drugom ciklusu nastavlja već 21. listopada.

Ovoga ponedjeljka, 14. listopada, štrajkat će se u čak pet županija – u Krapinsko-zagorskoj, Zagrebačkoj (Grad Zagreb nije dio te županije), Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Sindikati pisali pismo Plenkoviću

Uoči nastavka štrajka Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske danas se pismom obratio premijeru Andreju Plenkoviću. Tvrde u njemu kako Plenković odbija nastaviti razgovore i izražavaju žaljenje što im premijer poruke šalje tek preko medija.

– Iz Vaše javne komunikacije možemo zaključiti kako Vas Vaši savjetnici nisu ispravno izvijestili o našim argumentima: zašto je potrebno mijenjati Uredbu o koeficijentima složenosti poslova, zašto to povećanje iznosi za većinu zaposlenih upravo 6,11% i zašto je to potrebno učiniti baš sada. Da smo održali još jedan sastanak na kojem smo Vam namjeravali prezentirali naše argumente, uvjereni smo da bi tada prihvatili naše zahtjeve ili bi se barem potrudili pronaći protuargumente. Tada bi razgovori bili temeljeni na argumentima, a ne na percepcijama. Ono što komunicirate kroz medije nisu protuargumenti već odbijanje razgovora o njima. Žalosti nas što u Vašoj medijskoj komunikaciji naziremo i namjeru sudske zabrane štrajka, poručuju i predlažu da se sastanak održi u što kraćem roku.

Pismo sindikata upućeno premijeru Plenkoviću pročitajte u cijelosti u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu. Najnovije informacije o štrajku i u narednim ćete danima moći pratiti na portalu srednja.hr.