Europski dan logopedije

06.03.2020

Preporod_Ulazna tabla

Zagreb, 6. ožujka 2020.

 

P R I O P Ć E NJ E

 

Nažalost, 6. ožujka, Europski dan logopedije, i ove godine u Hrvatskoj obilježavamo u okolnostima  kroničnog  nedostatka logopeda u školama. U 880 osnovnih škola radi manje od 200 logopeda.  Polovica svih zaposlenih logopeda  radi u Zagrebu ili okolici.  U čak  25, od ukupno 229 osnovnih škola, koje broje više od 500 učenika, nema stručnjaka edukacijsko-rehabilitacijskog profila (logoped, socijalni pedagog i defektolog).

Unatoč postojanju normativa, propisanih Državnim pedagoškim standardom, ništa se ne poduzima kako bi se značajnije povećao broj stručnih suradnika u školama. Podsjetimo se unatrag 3 godine  u svakoj školi s više od 500 učenika morali smo imati zaposlena 4 stručna suradnika, u svakoj školi s više od 180 učenika 3 stručna suradnika i u svakoj školi s manje od 180 učenika 2 stručna suradnika.

Izostanak logopeda u pretežitom dijelu škola i rad logopeda s prevelikim brojem učenika u neodgovarajućim uvjetima – problemi su koji značajno umanjuju efikasnost odgojno-obrazovnog sustava u cijelosti.  Smisao obilježavanja prigodnica upravo je u ukazivanju na probleme o kojima se ne govori uopće ili govori premalo. Nedostatak logopeda u našim školama, kao i uvjeti u kojima zaposleni logopedi u školama  rade – problemi su nad kojima bismo se svi trebali zamisliti. Od odgovornih se očekuju konkretna rješenja kako se i iduće godine ne bismo, ponovno tek prigodničarski, osvrtali na ovaj važan problem.

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu poziva predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak pozove na odgovornost zbog eklatantnog kršenja odredbi jednog od najvažnijih školskih propisa koji je Sabor donio još 2008. godine.

 

 

 

 

 

Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod