Vlada nije izdvojila novac za rast plaća u javnim službama

25.02.2016

Jutarnji list/25.02.2016.

SINDIKATI DOBILI PRVI UVID U BUDŽET

Sa sindikatima su se jučer u Banskim dvorima sastali ministar financija Zdravko Marić, ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić i njezin pomoćnik Mario Bebić, ministar zdravlja Dario Nakić te pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Stipe Mamić. Za razliku od Stipića, sindikalisti Mihalinec, Ribić i Šprem bili su nešto suzdržaniji, uz poruku “dogovor je da ćemo se dogovoriti”.

 

Sindikat-Preporod-trazi-od-Zorana-Milanovica-da-smijeni-Zeljka-Jovanovica

“Pokazali su nam proračun i jasno je da novca za ispunjenje sporazuma nema. Ovaj sastanak nije ponudio ništa konkretno” – Željko Stipić

 

Sindikati-protiv-smanjenja-primanja-Pad-placa-u-javnom-vodi-i-do-pada-u-privatnom-sektoru_ca_large“Ministri žele suradnju i traže potporu za reforme. Mi imamo sporazum ali smo spremni pregovarati oko povećanja plaća” – Vilim Ribić

 

Vlada-i-sindikati-bez-dogovora-o-izmjenama-Temeljnog-kolektivnog-ugovora_ca_large“Vlada je jasno dala do znanja kako neće biti dodatnih rezova, a o svemu ostalom ako Vlada traži, mi smo spremni razgovarati” – Branimir Mihalinec

 

 

Gotovo je sigurno da će podaci Državnog zavoda za statistiku sutra pokazati da je BDP u posljednjem kvartalu 2015. rastao najmanje 1,3 posto, čime će se postići uvjeti za povećanje osnovice plaće za šest posto u javnim službama, no neslužbeno saznajemo u Vladi da takvog povećanja – koje bi za ovu godinu koštalo oko milijardu proračunskih kuna – neće biti.

– U proračunu to povećanje nije planirano jer za to nema novca. Vjerujemo da će i sindikati to shvatiti – kaže naš sugovornik.

Ministar financija Zdravko Marić je jučer predstavnicima Sindikata javnih i državnih službi  pokazao proračunske rashode za ovu godinu: nisu ni povećani, ni smanjeni i iznose nešto više od 120 milijardi kuna. Sindikatima je poručio da neće dirati sadašnju razinu plaća, a indirektno da nikakvo povećanje, pa makar proizlazilo iz čvrstih i nepobitnih ugovora i sporazuma, ne dolazi u obzir. Sindikatima je jasno da povećanja plaća neće biti, a ni isplate božićnica i regresa, koji koštaju dodatnih 350 milijuna kuna. No, kaže nam jedan sudionik, Vlada je predvidjela u tim rashodima dodatnih 2,5 milijardi kuna za indeksaciju mirovina, kamate, uplate u proračun EU, ali i oko 100 milijuna kuna namijenjenih za mjeru “1000 eura za novorođenčad”.

Za plaće javnih i državnih službenika godišnje se izdvaja oko 30 milijardi kuna te bi povećanje od šest posto iznosilo oko 1,8 milijardi. Međutim, prva dva mjeseca već su izgubljena, a i rast osnovice, prema sporazumima iz 2011. i 2012. koje su sindikati potpisivali s Vladom, odnosilo bi se u 2016. samo na javne službenike, koji čine oko dvije trećine od ukupnoga broja državnih i javnih službenika. Dakle, trebalo bi osigurati oko milijardu kuna, uz dodatnih 350 milijuna kuna za božićnice i regrese za javne službe, dok će državni službenici vjerojatno dobiti oko 50 milijuna kuna po osnovi uskraćenih dodataka od četiri, osam i deset posto.

Bez konkretnih dogovora

Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod, kaže kako o konkretnim pitanjima kao što je povećanje osnovice za šest posto za javne i državne službe nije bilo riječi, ali prema smjernicama proračuna jasno je da Vlada to ne planira.

– Nemam vam što reći jer to je sastanak koji završava uopćenim odgovorima i porukama da razgovori nemaju alternativu, da se moraju poštovati partnerski odnosi. Ministar je pokazao rashodnu stranu proračuna i jasno je da tog novca nema. Bivša HDZ-ova vlast uvela je odgodu, SDP-ova uskratu, samo se nadam da ova neće uvesti neku kombinaciju toga – kaže Stipić koji smatra da je riječ o ponižavanju sindikata.

Stipić, za razliku od nekih drugih sindikalnih čelnika, kaže kako nema razloga za zadovoljstvo, osim s činjenicom da se razgovara.

– Vi znate kako sam ja bio oštar prema bivšoj vlasti, ali nije korektno govoriti da je tek sada počeo socijalni dijalog kada sam ja na tome istome mjestu nekoliko puta sjedio i pregovarao. Besramna je laž da tek sada počinje socijalni dijalog – poručuje Stipić koji vjeruje da Vlada neće poštivati potpisani sporazum, nego će se vjerojatno redefinirati uvjeti iz sporazuma, primjerice da će se rok prolongirati te je samo pitanje hoće li to biti s “blagoslovom” sindikata ili bez njega.

‘Dogovor o dogovoru’

– Ono što je ministar eksplicitno rekao jest da nema nikakvih rezova, a o svemu ostalome mi smo iskazali spremnost, ako Vlada ima teškoća, da o tome možemo pregovarati. U tim su pregovorima, naravno, sve opcije otvorene. Smatramo da je dobro što Vlada nije pribjegla pravnom nasilju, kao što je to bio slučaj s prethodnom – ističe Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, također je zadovoljan sastankom. Smatra da su ministri žele suradnju i traže potporu za reforme.

– Mi smo spremni pregovarati o pitanjima povećanja plaća. Naša je pozicija vrlo jasna, imamo sporazum koji govori o vraćanju osnovice za 6 posto, dodaci za državne službe nisu sporni nakon odluke Ustavnog suda, a dodatak za siječanj se isplaćuje – rekao je Ribić.

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, kaže da je razgovor bio korektan, ali nije bila riječ o pregovorima.

– Vidljivo je da u proračunu tih sredstava nema, ali daljnjim pregovorima mora se naći način da se ta prava ispoštuju. Rečeno nam je da smanjenja plaća i stečenih prava neće biti – kaže Šprem.