Priopćenje, 01.03.2021.

01.03.2021

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod* Radnički sindikat HZMO* Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a* Carinski sindikat Hrvatske* Sindikat Porezne uprave Hrvatske* Sindikat zaposlenih u hrvatskom mirovinskom osiguranju* Nezavisni cestarski sindikat* *Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi* Sindikat računovođa, tajnika i tehničkog osoblja u socijalnoj skrbi, školstvu i zdravstvu

  1. ožujka 2021.

 

PRIOPĆENJE

 

Među onima, koji će se povodom smrti, osvrtati na ostavštinu pokojnog zagrebačkog  gradonačelnika Milana Bandića,  ne bi smjeli izostati  ni pokretači  referendumskih inicijativa. Široj je javnosti uglavnom nepoznata Gradonačelnikova potpora onima  koji su, unatrag 10-ak godina, uz pomoć referendumskog izjašnjavanja građana, nastojali  mijenjati političke odluke ili usmjeravati društvene procese.

Predstavnike 17 sindikata, koji su pokrenuli akciju prikupljanja potpisa građana protiv outsourcinga u javnom i državnom sektoru,  primio je 26. svibnja 2014., tjedan dana pred početak prikupljanja potpisa, gradonačelnik Bandić. Razgovaralo se otvoreno, s međusobnim uvažavanjem, bez postavljanja uvjeta, o postavljanju i selidbi štandova, izradi plakata i medijskom oglašavanju. Sastanak je trajao kratko, ali su gradonačelnikove  preporuke, u idućih nekoliko tjedana,  otvarale brojna vrata.

Potpisa je na kraju prikupljeno više od 600 tisuća i Vlada  je, unatoč odluci Ustavnog suda da se referendum ne održi, odustala od svoje „reformske“ mjere i spašene su tisuće radnih mjesta.  Život se ubrzo vratio u kolotečinu. I gradonačelnik i sindikati su imali svojih briga. Ne samo da se sindikati nikada nisu zahvalili Gradonačelniku za pruženu pomoć, već je njegova potpora sindikatima ostala uglavnom javno prešućena.

Istine radi, pa makar i posthumno, povodom smrti Milana Bandića, važno je javno progovoriti i o gradonačelnikovoj  podršci sindikatima  u jednoj od njihovih najvažnijih akcija.

 

Željko Stipić, koordinator Referendumske inicijative protiv

Izdvajanja pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru