Prijevoz za srednjoškolce po starom (ali do jeseni). Ministar Predrag Šustar o subvencijama za prijevoz učenika

13.03.2016

Nova TV/13.03.2016.

Gost Dnevnika Nove TV, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar, komentirao je odluku o smanjivanju subvencija za prijevoz srednjoškolaca koja je u javnosti izazvala brojne kritike.

Novi momenti u ovoj cijeloj priči oko subvencioniranja prijevoza, novaca će ipak biti?

Biti će novaca. S novim se modelom kreće od nove školske godine.

Kome je u Vladi palo na pamet da se taj dio reže?

Uštede su potrebne, to su takozvane strukturne uštede. Mi imamo obaveze prema Europskoj komisiji. Ministarstvo financije je pred nas postavilo jasne limite.

I Vama je strukturna reforma da štedite na djeci, na njihovom prijevozu, na sirotinji?

Ne, nama je prije svega u cilju da uvedemo reda da od nove školske godine. Ja sam zahvalan ministru financija da je pronašao načina da to napravimo odmah, od iduće školske godine.

Hoće li u travnju učenici dobiti novac za prijevoz kao što su ga dobivali zadnjih godina?

Idemo po starom modelu i tu ponavljam, zahvalan sam i premijeru i ministru financija, a od nove školske godine prema imovinskom cenzusu, prema novom modelu kreće prijevoz.

Što to znači po imovinskom cenzusu?

To znači da će se distribucija preraspodijeliti u nekoliko razdjela, da će oni koji imaju više na drugačiji način snositi od onih koji imaju manje.

Da skratimo, oni koji imaju više, njima se neće plaćati?

Naravno, ili će im se plaćati znatno manje. Ono što je ključno je da se oni koji su najranjiviji, da će i dalje ići po 100%, ali da će to biti pravilno raspodijeljeno i ono što ej ključno po meni da je taj imovinski cenzus nešto što Europska komisija odavno očekuje od nas i što je još važnije, imovinski cenzus dopušta svima nama da se prijavimo na europske fondove, tako da se i s te strane poboljšava situacija.

Vaše ministarstvo je tanje za 158 milijuna kuna, od toga 94, dakle gotovo ste pola rezali na klincima, na srednjoškolcima, na prijevozu. To je demografska mjera. HDZ, dok je bio u oporbi, govorio je da treba 100% subvencionirati prijevoz. To je politički autogol.

Ne bih rekao. Mislim da je ključno u svemu ovome da se konačno i prema autoprijevoznicima i prema novoj školskoj godini uvodi novi model prema imovinskom cenzusu da je krajnje vrijeme da se nakon 25 godina.

Ja Vam govorim o ova četiri dana. Napravili ste veliki politički autogol. Rezali ste nešto što je dio i vašeg programa. U pregovorima s Mostom ste rekli da ostaje sve. Vi ste u oporbi bili i za stopostotno subvencioniranje,a onda dođete na vlast i prerežete na pola.

Ne bih se složio. Ključno je u cijeloj ovoj priči da uz dozvolu premijera i ministra financija, našlo se načina kako da kroz ovo vrijeme zadržimo stari model, a onda od nove školske godine, ja se zaista nadam da će to zaista biti od nove školske godine idemo prema onome što i Europska komisija od nas očekuje i ono što je pravedni sustav u vezi prijevoza učenika u tom međumjestnom prijevozu,a to se odnosi samo na srednjoškolce. Ono što je isto tako važno je da kompletni prijevoz koji se odnosi na osnovne škole ostaje netaknut i ide prema starom modelu.

Vi nemate potrebu izraziti žaljenje ili ispriku roditeljima za ova 3, 4 dana za vrijeme kojih su bili zabrinuti zbog toga kako će njihova djeca ići u školu?

Naravno da mi je žao. Međutim našli smo načina i rekao bih da je ovo sretan završetak jedna malene sage.

Kome ste uzeli sada?

Ja se nadam da što se tiče mojeg resora, da se dio koji se odnosi na kompletnu vertikalu obrazovanja, kao i na znanost, neće dirati. To su jamstva.

Jeste sigurni ili se nadate?

Ja se nadam, vjerujte mi da ću se žestoko boriti za to.

Prema stavkama proračuna, ove godine 231 milijun kuna, sljedeće godine 178 milijuna kuna, proračunska projekcija za 2018. 153 milijuna kuna. Dakle, svake godine se smanjuje taj novac.

Ne, taj novac, što se tiče nacionalne komponente se povećava.

Kako, ako se smanjuje? Iz godine u godinu se smanjuje upravo za prijevoz.

Ali što se tiče nacionalne komponente koja se odnosi na naš dio u znanosti, obrazovanju i sportu te se taj dio uz europske fondove se čak i povećava. Dakle, ono što bih ja volio i u čemu imate u potpunosti pravo je da se znatno podeblja taj dio koji otpada na sredstva državnog proračuna. Tu ste u potpunosti u pravu i sada je na meni sa kolegama u ministarstvu financija i ostalim našim resorima da nađemo načina da se uz popravak gospodarske situacije jasnije podeblja nacionalna komponenta u okviru državnog proračuna.

Na kraju, ministre, gledajte na svaku stavku proračuna jer ćemo uvijek ovako jednu uzeti.

Radujem se tome.

Građani se trebaju radovati da vi pazite na proračun, da djeca ne izgube novac.

To je moj zadatak, to je naš zadatak i ono što je ključno i to je obveza svih nas i svih ovdje da se što prije uvede imovinski cenzus koji vodi jedan pravedni sustav funkcioniranja prijevoza, isto tako omogućuje nam da se jasnije i uspješnije prijavimo na europske fondove. To je naša obaveza.