Nova uzbuna u školama: Ministarstvo ne želi platiti nadoknadu izgubljenih sati, nastavnici ne vjeruju što čuju, a sindikati prijete tužbama

02.02.2020

PIŠE: SILVANA UZINIĆ,Slobodna Dalmacija, 30.01.2020.

Duhovi u školama, nakon povijesno dugog štrajka, ponovno su se uzburkali. Sindikati su se, naime, uznemirili zbog najave da će se isplata za rad subotom, koji je u nekim školama dogovoren kako bi se nadoknadili radni sati izgubljeni u štrajku, prebaciti s Ministarstva na osnivače škola, odnosno županije.

– To prebacivanje loptice završit će loše i nije nam jasno čemu to kad Ministarstvo ima obavezu isplate po zakonu. Ovako bi u konačnici to moglo puno više koštati porezne obveznike – imao je spreman odgovor Željko Stipić, šef Sindikata Preporod, na pitanje o čemu se radi.

– Osporavanje Ministarstva da taj dio naknade ide iz proračuna pogrešno je i zato smo mi našim članovima poslali dopise i obrasce koji će nam na kraju nastavne godine poslužiti za tužbe. Kad se skupe sve te subote, vidjet ćemo kako će sudovi postupiti, a država se itekako opekla u sporovima s prosvjetarima – zloguko poručuje šef Preporoda, dodavši da i neke škole u Dalmaciji imaju problem.

U dopisu koji je poslao učiteljima i nastavnicima njegova sindikata on ih upozorava da u osnovnim školama, za razliku od srednjih, rad subotom može biti organiziran samo ako je ispunjen uvjet o petodnevnom radnom tjednu, odnosno ako je u tjednu “radnoj suboti” prethodio neradni ili nenastavni dan u tom tjednu. U srednjim školama to ograničenje ne postoji.

“Dnevna zarada radniku za rad subotom mora biti uvećana za 25 posto, što je propisano Temeljnim kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike u javnim službama, kao i s oba granska kolektivna ugovora”, ističe se u dopisu.

Uz dopis su članovima poslani i obrasci koji su zapravo zahtjevi za isplatom. Te će zahtjeve na kraju svakog mjeseca učitelji predavati tajništvu svojih škola.

“Nakon završetka nastavne godine, ti predani zahtjevi poslužit će nam pri pokretanju sudskog spora”, glasi uputa članovima.

Prema saznanjima Preporoda, na području Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije desetak škola pribjeglo je nadoknadi nastave subotom.

– Među njima su Ekonomska i Upravna srednja škola u Splitu, zatim Osnovna škola “Selca” na Braču, OŠ don Mihovila Pavlinovića u Podgori, te OŠ “Runović” i OŠ “Josip Vergilij Perić” u Imotskom i OŠ “Vrgorac” u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji problem je u Gimnaziji Dubrovnik, zatim u Turističko-ugostiteljskoj školi, Ekonomskoj i trgovačkoj srednjoj školi, OŠ “Župa dubrovačka”, OŠ “Opuzen”, OŠ “Mokošica” i OŠ “Cavtat” – informira nas Antun Vidak, međužupanijski povjerenik Preporoda.

Sindikat Preporod pomoći će i onim svojim članovima koji će ostati zakinuti zbog toga što su u vrijeme štrajka bili na bolovanju, a HZZO im je smanjio naknadu za bolovanje za te dane iako nisu bili u štrajku. K tome, od tih se nastavnika traži da nadoknađuju nastavu “pro bono” što je, kažu u sindikatu, skandalozno.

#šTRAJK U šKOLAMA