Briljirala na Matematici i Fizici: Jedina bez pogreške riješila dva ispita mature

15.07.2019

Iva Barać trebala bi dobiti nagradu od 5000 dolara za iznimna postignuća maturanata iz Matematike više razine i Fizike.

Piše: Lana Kovačević, Večernji list, 15.07.2019.

Foto: srednja.hr

Odlična učenica III. splitske gimnazije, Iva Barać najbolja je ovogodišnja maturantica. Iako je Hrvatska kroz generacije uvijek imala više učenika koji su po dva predmeta riješili bez ijedne pogreške, ove godine ona je jedina odlikašica. Stopostotni rezultat ostvarila je na matematici više razine i fizici – dva predmeta koja su je i oduvijek interesirala.

fzutSvojim rezultatom, ova je buduća studentica dokazala da je među rijetkim gimnazijskim učenicima čija školska ocjena odgovara znanju iskazanom na ispitu državne mature. – Naporno sam radila sve godine svog školovanja i ovakav rezultat zapravo je nagrada za sav uložen trud – kaže ova buduća studentica zagrebačkog FER-a. Naglašava da se za maturu učenik mora pripremati sve četiri godine, a početi ponavljati i to intenzivno s početkom drugog polugodišta kako bi se stiglo sve obuhvatiti.

Podsjećamo, najviše negativnih ocjena ove godine bilo je na ispitima iz Hrvatskog jezika i Matematike, što čini brojku od 8747 učenika, dok je prošle godine to bilo 7522 učenika. Iz NCVVO-a upozoravaju na podatke kako je najveći broj učenika, njih čak 1200 ove godine, izišlo na ispit iz Hrvatskog jezika i ostavilo prazan list za esej. To, kažu, dovodi u pitanje motivaciju pristupnika zbog čega će od iduće godine uvesti anketu koju će prije ispita ispuniti svi pristupnici. Ona će sadržavati upitnik u kojem bi učenike pitali zašto izlaze na ispite. Najveća izlaznost bila je na ispitu iz Hrvatskog jezika, a čak je četiri učenika bilo diskvalificirano zbog korištenja nedopuštenih pomagala tijekom pisanja ispita.