Anonimne prijave zloupotrebljavaju roditelji, učitelji i ravnatelji

02.03.2020

PIŠE: SILVIA RUDINOVIĆ, Dubrovački dnevnik, 01.03.2020.

Više od osam tisuća učitelja u rujnu prošle godine zatražilo je ukidanje anonimnih prijava kojima su izloženi, a prema najavama iz nadležnih institucija, to bi trebalo biti riješeno do kraja godine. “Koliko se god ne osjećaš krivim, stavljen si u defetističku poziciju”, kaže Jelena Varezić, profesor mentor, pa dodaje: “Nelagoda je velika i nepotrebna, jer učitelj mora pisati obrazloženje Prosvjetnoj inspekciji, a to izgleda kao da se pravdaš”

U Sindikatu Preporod nezadovoljni su činjenicom da unatoč podnescima i peticijama Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a posljednji put su im se obratili u siječnju ove godine, problem anonimnih prijava učitelja i nastavnika još nije riješen.

– Iako je ovaj problem bio jedna od istaknutijih tema najdužeg štrajka u povijesti školstva, a o ukidanju anonimnih prijava govorio je i sam premjer, osim informacije da na izmjenama Zakona o prosvjetnoj inspekciji radi nekakvo povjerenstvo, do danas nismo dobili nikakav odgovor i, po svemu sudeći, po ovom pitanju nije se puno pomaklo s mrtve točke. Dakle, ne samo da četiri mjeseca nismo dobili nikakav odgovor, već nikada javno nije niti objavljeno tko sve radi na prijedlogu, tj. izmjenama novog Zakona o prosvjetnoj inspekciji kojim se obećalo iznaći rješenje ovoga problema. Stoga smatramo izuzetno važnim da kao jedini školski sindikat koji je podržao ovu peticiju pokrenutu od nastavničkih grupa, potpisanu od čak 8.123 prosvjetara, netko od predstavnika našeg sindikata bude uključen u rad ovog povjerenstva, kako se opet ne bi donijele nekakve manjkave izmjene koje će nas i idućih deset godina držati na nuli – kaže Antun Vidak, međužupanijski povjerenik Sindikata Preporod.
Institut anonimnosti može biti sredstvo manipuliranja, pa nastavnici napominju kako bi svaka prijava protiv učitelja s imenom i prezimenom također trebala biti potpisana. Neki su zagovarali plaćanje pologa prilikom podnošenja podneska i kažnjavanje podnositelja ako se dokaže neutemeljenost prijave. Anonimkama se, kaže Vidak, ne koriste samo roditelji.

image

– Bilo kako bilo, anonimne prijave svakako treba ukinuti jer ih se zloupotrebljava, a glavni problem zbog kojega tražimo njihovo ukidanje je strah. Ne možemo kvalitetno raditi ako znamo da nas netko može anonimno i nekažnjeno prijaviti iz nekog posve banalnog razloga, bilo da se radi o roditeljima, bilo o kolegama. Naime, često se zamjerite nekom u zbornici, pa vas taj „neko“ anonimno prijavi. Takav sustav često koriste i sami ravnatelji koji na taj način žele diskreditirati kolege koji im se ne sviđaju, i koji im nisu podobni. Andrej Plenković je na konferenciji za novinare povodom zaključenja dogovora sa sindikatima rekao kako će se na razini Vlade usvojiti akcijski plan o rješavanju problema nasilja u školama te riješiti problem anonimnih prijava, no mi čekamo i dalje – poručuje Vidak.

image

Više od osam tisuća učitelja u rujnu prošle godine zatražilo je ukidanje anonimnih prijava
Foto: Denis Jerkovic/Cropix

U 2019. godini prosvjetna je inspekcija imala 14 podnesaka za ustanove na području grada Dubrovnika, podaci su Ministarstva znanosti i obrazovanja. Od toga su tri prijave bile anonimne. Pokrenuto je osam inspekcijskih nadzora u kojima nisu izdana rješenja s mjerama, što može značiti, kako tumače u Ministarstvu, da nisu utvrđene nepravilnosti ili su ispravljene u tijeku nazora.

– Prijave su se najčešće odnosile na nepravilnosti u radu i postupanju učitelja i nastavnika, tjednim zaduženjima nastavnika, problemima u vezi završnog rada učenika, zapošljavanju učitelja, izbor predstavnika roditelja u školski odbor, te prigovor na rad ravnatelja – navode iz Ministarstva.

U čitavoj državi, otprilike se svaki peti slučaj pokaže osnovanim.